Рецептата на Австрия: по-ниски данъци за гражданите, по-високи за чуждите компании

Във времена като тези е необходимо да се стимулира вътрешното потребление, заяви Себастиан Курц

Рецептата на Австрия: по-ниски данъци за гражданите, по-високи за чуждите компании

Снимка: БТА

2429 ~ 2 мин. четене

Австрия започна с облекчаването на ограничителните мерки, наложени с цел овладяването на Covid-19, и има намерения да осигури намаление на данъците на ключовите работници и служители успоредно с увеличаването им за мултинационалните компании, за да се ускори възраждането на икономиката. Това заяви канцлерът на страната Себастиан Курц в телевизионно обръщение в понеделник, предава Euractiv.

Правителството на Австрия обеща до 38 млрд. евро помощ - около 10% от брутния вътрешен продукт на страната за миналата година - за подкрепа на фирмите в безпрецедентната ситуация и предотвратяването на съкращения в тях.

Говорейки по случай 75-ата годишнина от основаването на Втората република на Австрия, Курц заяви, че вече са изплатени над 14 млрд. евро и намекна за предстоящите допълнителни фискални мерки.

„Независимо дали говорим за социални работници, органите на реда, служителите на супермаркети или много други професии - който работи усилено, в бъдеще трябва да има повече в джоба си. Това е въпрос на социална справедливост, но също така във времена като тези е необходимо да се стимулира вътрешното потребление“, заяви Курц.

Докато обеща да продължи плановете за намаляване на данъците за хора с ниски и средни доходи, той заяви, че също така ще притисне мултинационалните компании да плащат повече данъци. Австрия вече има 5% дигитален данък върху приходите от цифрови реклами на големи международни фирми, насочени към интернет гиганти като Google и Facebook.

„На национално и европейско ниво ще се борим срещу всички форми на укриване на данъци и срещу нелоялни данъчни практики на големи компании, защото всеки трябва да плаща справедливия си дял, особено във времена като тези“, добави Курц.

Припомняме, че именно идеята за дигитален данък би могла да помогне за смекчаването на икономическия спад от настоящата ситуация според социалистите в Европейския парламент и еврокомисаря по икономиката Паоло Джентилони.

Междувременно Австрия продължава да отслабва ограниченията, като във вторник здравният министър Рудолф Аншобер обяви, че вече позволява събиране на до 10 души навън, предава Reuters.

Правилата, които включват насоки, че обществеността напуска жилищата си само по ограничен брой причини, включително пазаруване или физически упражнения, трябва да изтекат на 30 април. Аншобер заяви по време на пресконференция, че няма нужда те да бъдат удължавани.

Припомняме, че на 14 април малките търговски обекти с площ до 400 кв. м като железарии и магазини за градински стоки в Австрия получиха разрешение да заработят отново, с което около 4 500 магазина във Виена възобновиха търговията си. Очаква се на 2 май да бъдат отворени всички магазини в страната, като това включва и фризьорските салони, а баровете и ресторантите - от 15 май.

Подкрепи Economic.bg