Reuters: Съдебен спор може да забави 5G в България

Телеком операторът Vivacom оспорва начина на разпределение на лицензите, който избра Комисията за регулиране на съобщенията

Reuters: Съдебен спор може да забави 5G в България

Снимка: Vivacom

1496 ~ 2 мин. четене

Съдебен спор може допълнително да забави внедряването на мобилните мрежи от следващо поколение в България, след като телеком операторът Vivacom реши да оспори начина на разпределение на лицензите, пише Reuteres. Информацията се появява днес, 15 март, за когато бе насрочен дългоочакваният търг, на който Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) трябваше да раздаде определените за 5G честоти. До такъв обаче не се стигна.

5G в България

Vivacom, която вече се притежава от United Group, е стартирала съдебно производство срещу начина на възлагане на лицензите, показва съдебната декларация. Производството може да отнеме месеци или дори години, което би забавило сериозно развитието на 5G мрежите в страната.

Ще проведем среща и ще търсим начини да продължим напред, защото е в национален интерес да се ускори процесът, ако е възможно. Ако не, това ще бъде оставено в ръцете на съда“, каза председателят на КРС Иван Димитров пред Reuters.

По думите му, дори регулаторът да издаде лицензите за честотите, те не могат да бъдат изпълнени преди българският съд да се произнесе по жалбата на Vivacom. Димитров отказа да каже какви са опциите за ускоряване на процеса. Според двама източници от бранша, запознати със ситуацията, изход може да бъде намерен с провеждането на нов търг.

Другите два телекома – А1 и Теленор България, засега не са коментирали.

В началото на февруари стана ясно, че КРС планира да продаде на търг три 20-годишни лиценза, за всеки от които щеше да поиска по най-малко 4 млн. лева. Регулаторът обаче е променил решението си на 10 март, след като е разгледал заявленията на телекомите.

Vivacom бе единствената компания, която изрази интерес да получи лиценза за обхвата 3500 – 3600 MHz. КРС заяви, че не може да има търг за тази позиция, тъй като един участник не е достатъчен. Затова регулаторът е извадил телекома от търга за другите две разрешителни. Това пък направи офертата на А1 за обхвата 3600-3700 MHz единствена, както и тази на Теленор България за обхвата 3700-3800 MHz.

Коментари: 0