Българският регулатор най-накрая обяви търг за 5G лицензите

Всеки телеком обаче ще трябва да плати най-малко 4 млн. лева за разрешителното, а има и много други такси

Българският регулатор най-накрая обяви търг за 5G лицензите

Снимка: Unsplash

Българските мобилни оператори най-накрая ще получат достъп до така необходимите им честоти, на които да изградят търговските си 5G мрежи. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) обяви търг за раздаване на дългоочакваните лицензии, но регулаторът ще иска по най-малко 4 млн. лева от всеки телеком, става ясно от информацията.

5G в България

На 15 март КРС ще раздаде разрешителни за ползване на три блока от по 100 MHz. Става дума за лентите 3500-3600 MHz, 3600-3700 MHz и 3700-3800 MHz. Ползването на всяка от тях ще бъде откупено за срок от 20 години.

Депозитът за участие в търга е 200 хил. лева, а стъпката за наддаване е 100 хил. лева. Документите за участие струват 4 хил. лева.

Обявяването на търга идва с около година закъснение. Процедурата се очакваше да стартира през 2020 г., но КРС я отложи, изтъквайки избухването на коронавирусната пандемия. Липсата на честотен ресурс е една от основните причини за забавеното развитие на мрежата от пето поколение в България.

Придобиването на 5G честотен спектър за търговски цели ще позволи на мобилните оператори да разгърнат пълния потенциал на своите мрежи от ново поколение. През миналата година Vivacom първа предложи 5G услуги на потребителите си, но използвайки специална технология за надграждане на 4G мрежата си. От нея могат да се възползват само собствениците на най-нови модели телефони (все още малко на брой) и то не навсякъде, а само в централните части на големите градове.

Два месеца по-късно А1 също даде старт на своята 5G мрежа. Операторът я определи като първата „истинска“ в България, тъй като използва тестовите 5G честоти, които компанията получи право да ползва по-рано. Услугите от ново поколение на телекома засега са достъпни само в София и Бургас.

Третият голям оператор у нас – Теленор, запази по-консервативно поведение и реши да изчака официалното разпределяне на лицензите.

Бавният темп в България е в унисон с този в Европа. Макар да има доста по-напреднали държави, континентът като цяло изостава от лидерите в Азия и САЩ. Разгръщането на 5G се счита за жизнено необходимо в икономическата надпревара днес, доминирана от дигитализацията на бизнеса, градовете и производството.

Коментари: 0