Revolut стартира услуга за търговия с акции в България и Европа

Сделките ще се извършват без комисионна, а потребителите ще могат да инвестират и в частични акции

Revolut стартира услуга за търговия с акции в България и Европа

Снимка: Revolut

3062 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Revolut стартира от днес услуга за търговия с акции без комисионна в България и Европа. Платформата дава възможност на потребителите да инвестират в над 300 компании на Нюйоркската фондова борса и NASDAQ. Това е поредната стъпка на британския финтех към демократизация на финансовия сектор. 

Новата услуга ще се разгръща поетапно. Първо, ще стане достъпна за определен брой притежатели на Revolut Metal (най-скъпия месечен план в приложението). Идеята е по този начин продуктът да се тества сред най-активните потребители и постепенно да достигне и до всички останали.

Притежателите на Revolut Metal ще могат да правят до 100 мигновени безплатни сделки. В следващите седмици Revolut ще предостави услугата на своите Standard и Premium картодържатели. Потребителите със Standard план ще могат да извършват до три безплатни сделки на месец, докато Premium клиенти ще имат възможност да правят осем безплатни сделки на месец.

Сделки, направени отвъд тези лимити, ще имат такса от един британски паунд, докато годишната такса за съхранение на парични средства (annual custody fee) ще бъде 0.01%. Именно това е и в основата на бизнес плана на Revolut по отношение на новата услуга. В определени случаи могат да бъдат приложени други транзитни такси, например такси за SEC и TAF за търговия с американски акции, обясниха още от компанията пред Economic.bg 

Самата Revolut не влиза в ролята на брокер. Сделките ще се изпълняват от името на потребителите посредством DriveWealth LLC.

Иначе потребителите ще могат да следят цените на акциите в реално време, както и пазарните си резултати. Самата търговия ще е съобразена с работното време на Нюйоркската фондова борса – сделки ще могат да се правят между 16:30 и 23:00 ч. българско време.

Любопитно е също и това, че няма минимален праг за инвестиране. Човек може да плати и много малка сума от няколко лева за закупуването на частични акции. Тази възможност помага допълнително за приобщаването на колкото се може повече потребители към търговията на иначе скъпия и сложен фондов пазар.

Плановете на Revolut предвиждат в бъдеще да се даде достъп и до компании на британската и други европейски борси. Започва се с щатската, тъй като проучванията са показали, че потребителите имат най-сериозен интерес към търгуваните на нея играчи. Списъкът с акции също ще расте, обещават от финтеха. Предвижда се и търговия с борсово търгувани фондове (ETFs) и възможност за инвестиране през инвестиционни спестовни сметки (Stocks and Shares ISA).

Всички валутни трансакции ще се извършват в многовалутния портфейл на Revolut, което означава, че всеки, който желае да инвестира, може да прехвърли пари от сметката си от местна валута в щатски долари, като използва обменните курсове на Revolut и възможността за автоматично превалутиране.

„Това е още една огромна стъпка в мисията ни да направим финансовите услуги по-приобщени, иновативни и достъпни. Инвестирането във фондовата борса твърде дълго вече е отвъд достъпа на обикновения потребител“, коментира Ник Сторонски, основател и главен изпълнителен директор на Revolut.
Подкрепи Economic.bg