Ричард Брансън е готов да победи Джеф Безос в космоса

Акциите на Virgin Galactic скочиха с 25% при търговията след работно време

Ричард Брансън е готов да победи Джеф Безос в космоса

Снимка: БТА

1024 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Сър Ричард Брансън обеща да победи Джеф Безос в космоса, потвърждавайки плана си да осъществи първото си пътуване на борда на космическия кораб Virgin Galactic до 11 юли, съобщава Financial Times.

След почти две десетилетия изследвания и тестове от компаниите на двамата милиардери, полетът на Брансън ще изпревари мисията на своя конкурент и най-богат човек в света само с девет дни.

Наистина вярвам, че пространството принадлежи на всички нас“, каза Брансън в изявлението си. „След 17 години изследвания, инженеринг и иновации, новата търговска космическа индустрия е готова да отвори Вселената за човечеството и да промени света завинаги.“

Акциите на Virgin Galactic скочиха с 25% при търговията след работно време. Корабът SpaceShipTwo Unity е направил три тестови полета в космоса в миналото, последно през май.

Миналата седмица на компанията беше дадена зелена светлина от Федералната авиационна администрация на САЩ да качи на борда космически туристи, платили си за дългоочаквания полет.

Пътуването на Брансън от Ню Мексико ще бъде един от трите по-нататъшни теста, които планира да проведе, преди да започне да превозва пътници в шестместния си кораб.

Говорителка на Blue Origin, създадена и управлявана от другия космически ентусиаст – Джеф Безос – не отговори на искания за коментари по ревизирания график на Брансън. Полетът на компанията е планиран за 20 юли, като ще стартира от съоръжението в Западен Тексас.

На борда ще бъдат Безос и по-малкият му брат Марк, както и все още необявен пътник, който спечели билет на търг миналия месец срещу 28 млн. долара.

По-рано в четвъртък Blue Origin обяви, че четвъртият и последен пътник на борда на неговия кораб ще бъде 82-годишната Уоли Фънк, американски авиатор, част от неосъществената програма от 1961 г. за изпращане на жени в космоса. Схемата, наречена „Меркурий 13“, включваше преминаването на жени през същите физиологични и психологически скринингови тестове като мъжете астронавти.

Впоследствие програмата беше отменена от правителството на САЩ, което забрани използването на военно оборудване за обучение на жените. Астронавтът Джон Глен, третият американец в космоса, каза, че изпращането на жени в космоса рискува да засегне „социалния ред“.

Фънк, която на 22 години беше най-младата в екипажа на „Меркурий 13“, сега трябва да стане най-възрастният човек, който пътува в космоса. Тя е платила 200 000 долара, за да си купи билет за полета с кораба на Virgin Galactic, съобщи в четвъртък The Washington Post.

Не мислех, че някога ще се кача“, каза тя във видео съобщение, публикувано в социалните медии.

Запитана от Безос какво е планирала да каже, след като корабът Blue Origin се докосне до пустинята в западния Тексас, Фънк отговори: „Ще кажа: Скъпа, това е най-хубавото нещо, което ми се е случвало!“

Подкрепи Economic.bg