„Росатом“ потвърди, че иска да строи АЕЦ „Белене“

Официално не е ясно кои компании ще потвърдят заявления за участие в процедурата

„Росатом“ потвърди, че иска да строи АЕЦ „Белене“

Руската държавна корпорация „Росатом“ потвърди интереса си към проекта за изграждането на атомната електроцентрала в „Белене“. Това съобщи кореспондент на ТАСС в България, пишат от изданието.

"Росатом потвърждава интереса си към проекта и работи с българския поръчител в рамките на установените в процедурата срокове“, казаха от компанията.

Потенциалните инвеститори в проекта АЕЦ "Белене" по формата 3+2 са държавна корпорация „Росатом“ чрез компанията си „Атоменергопром“, Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) и Корейската хидро-атомна корпорация (KHNP), другите две компании от Франция "Фраматом" и от САЩ General Electric са за доставка на ядрено оборудване.

По-рано днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова, отговаряйки на въпроси на депутати от Народното събрание, припомни, че крайният срок за подаване на потвърждение за изпращане на обвързващи оферти от компании, кандидатстващи за изграждането на АЕЦ „Белене“ в България, приключва в края на деня.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта за АЕЦ „Белене“ е публикувана на 22 май 2019 г. в официалния вестник на Европейския съюз. Датата на завършване е 12 месеца от датата на публикуването.

Коментари: 0