Русия изтегля от магазините вносна битова химия

Препарати и пасти за зъби не отговарят на изискванията за безопасност

Русия изтегля от магазините вносна битова химия
1244 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Руската служба за защита на потребителите Роспотребнадзор нареди на търговците на дребно да изтеглят от пазара партидите на перилни препарати и пасти за зъби от няколко чужди марки, съобщава Ройтерс.

Регулаторът обявява, че някои продукти на Henkel, Procter & Gamble, Colgate-Palmolive и Clorox трябва да бъдат отстранени от пазара, защото не отговарят на санитарно-химичните и токсикологичните показатели в Русия и за да се предотврати увреждане на живота и здравето на гражданите.

Миналата година Русия забрани вноса на храни от много страни от Европейския съюз и САЩ в отговор на санкциите срещу Москва заради конфликта с Украйна. Списъкът на засегнатите страни се разширява и тази година руските регулатори са ограничили и вноса на много други продукти от Запада.

Степента на изтегляне на чуждестранните марки перилни препарати все още не е ясна. Но местните медии твърдят, че това ще се отрази само на някои продукти, а не на цели продуктови линии.

Роспотребнадзор заяви, че извършва и допълнителни тестове на препарати от други производители, но не даде повече подробности.

От Henkel коментираха, че не са получили известие от Роспотребнадзор и че всички техни продукти са минали токсикологичните проверки в Русия и имат сертификат за безопасност.

"Ние се опитваме да разберем какво се случва и да вземе решение за следващите си стъпки", заяви говорителката на Henkel Наталия Овакимиан.

Другите засегнати компании, не са открити за коментар.

По-рано днес Русия забрани достъпа до Уикипедия, заради неподходящо съдържание, но малко по-късно през деня промени решението си и потребителите имат достъп до страницата. Въпросното съдържание е отстранено и касае страница за дрогата чарас - форма на хашиш.

Подкрепи Economic.bg