Русия разпродава компании за диаманти, нефт, кораби и банки

Целта е да се попълни бюджетният дефицит

Русия разпродава компании за диаманти, нефт, кораби и банки

Русия започна продажбата на държавна собственост с цел да спаси бюджета на страната за 2016 г., в който днес има недостиг на 3 трилиона рубли. Това е 60 пъти повече от приходите от приватизацията на компанията за диаманти Алроса.

До края на годината властите ще продадат активи в "Роснефт", "Башнефт", "Совкомфлот” и в банка ВТБ. Но това също няма да запълни дефицита. Бюджетните приходи RF влязоха в продължителен и дълбоко гмуркане. Перспективи за бюджетна стабилност все още не се забелязват: дори през 2019 г. руската хазна няма да може да се възстанови и ще бъде с ¼ по-малко, отколкото през 2014 година.

След приватизацията на държавното участие на компанията Алроса, бюджетният дефицит на Русия ще се попълни с 52 милиарда рубли. Това е първият опит за успешната продажба на големи държавни активи, за да се намали сегашния бюджетен дефицит.

Трябва да се отбележи, че министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев все още споменава продажбата на банка ВТБ, въпреки че неговият ръководител първият вицепремиер Игор Шувалов пряко заяви, че тя ще бъде отложена. 

Вчера, министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев потвърди оптимистичната перспектива за приходите от приватизация във федералния бюджет през 2016. "В случай на успешна приватизация през 2016 г. на големите публични активи, федералният бюджет ще получи до 1 трилион рубли.", - каза той, цитиран от "Независимая газета".

Въпреки това, доходите от приватизацията не са в състояние да решат проблема с нестабилността на бюджета в руската система. Настоящият бюджет дефицит е повече от 4% от БВП, което е над 3 трилиона рубли.

Коментари: 0