Руската \"Ало\" ще замени Skype, Viber и WhatsApp

Страната обмисля лицензиране на чат услугите

Руската \
4070 ~ 1 мин. четене

Мобилните оператори в Русия се опитват да проправят път на нов закон за въвеждане на лицензиране на месинджърите. Единствено Skype изпълнява исканията на Федералната Служба за Безопасност, а останалите месинджъри надеждно шифрират трафика и не поддържат СОРМ (системата от технически средства за осигуряване функциите на оперативно-следствените мероприятия). В подобна бъдеща ситуация, те няма да получат лиценз и ще бъдат блокирани, пише Kaldata.com.

Ако месинджърите наистина бъдат блокирани в Русия, то ще стане възможно създаването на ефикасна руска VoIP система, поддържаща и новите руски процесори. Именно такава платформа с интересното име "Ало" подготвя корпоративния център Ростелеком.

Новата система трябва да е съвместима със смартфоните и таблетите, работещи с iOS 8 и по-висока, както и с Android 4 и по-висока.

Засега се планира това да бъде платена услуга и идеята е, че компанията няма да конкурира чуждите безплатни месинджъри. Проектът "Ало" трябва да стартира през месец юни тази година в 16 по-големи градове в Русия.

Подкрепи Economic.bg