Руската „Спутник V“ ще се произвежда и в Бавария

Това може да започне още от лятото

Руската „Спутник V“ ще се произвежда и в Бавария

Снимка: БТА

1748 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Руската компания R-Pharm, която произвежда ваксината срещу COVID-19 „Спутник V“, възнамерява да стартира производство на препарата и в немската провинция Бавария от лятото на 2021 г., предава немската медия Handelsblatt, позовавайки се на Александър Биков, директор на компанията. Според него милиони дози от ваксината могат да се произвеждат всеки месец в Германия.

Ваксини срещу коронавирус

Вече имаме оборудване и екип там“, заяви Биков.

Политиците от Християнсоциалният съюз (CSU) подкрепиха намерението на руската фармацевтична компания да започне производството на ваксината във фабрика в южния германски град Илертисен.

В момента Европейската агенция по лекарствата ЕМА проучва одобрението на препарата, след като няколко страни членки на Европейския съюз изразиха интерес да използват руската ваксина. Германия стигна по-далеч и на практика обяви, че гледа към „Спутник V“ със или без одобрението на Европа.

Германия е и втората европейска страна, в която се очаква да започне производство на руската ваксина след Италия. При одобрение от ЕМА ваксината, произвеждана в германския град, може да бъде изнасяна и за други европейски страни.

На събитие в Москва за германско-руското сътрудничество във фармацията, здравният експерт на ЕС Жером Лепейнтре заяви, че одобрението на препарата от ЕМА може да се очаква едва през юни или юли. През април в Русия се планират две проверки на ЕМА.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан коментира днес, че Берлин може едностранно да одобри „Спутник V“, ако EMA не успее.

Наистина съм за това да направим нещо на национално ниво, ако ЕС не го направи“, каза той.

Коментари: 0