Руската Yandex представи собствена безпилотна кола

Онлайн гигантът ще се конкурира с играчи като Waymo, Uber и Apple

Руската Yandex представи собствена безпилотна кола

Снимка: Yandex

Когато руската компания Yandex разкри, че работи по собствена автономна кола, тази новина нямаше как да не предизвика скептицизъм у повечето хора. Мнозина се запитаха дали няма да изостане далеч зад американските си колеги с дългогодишен опит в сферата като Waymo. Очевидно обаче тя е наваксала пропуснатото – Yandex, и по-конкретно нейната услуга по поискване  Yandex.Taxi, официално представи прототип на самоуправляваща се кола. 

Силно модифицираният модел  Toyota Prius V включва множество сензори, изкуствен интелект и „собствени изчислителни алгоритми“. Всичко това помага на автомобила да се навигира успешно в трафик и да избягва трудни препятствия. 

Компанията представи колата в демо видео, в което не са показани кой знае какви концептуални разработки, но такава е и цялостната визия на компанията. Yandex е постигнала основната си цел – да покаже вече функционираща машина. Експерименталната кола за момента е ограничена до шофиране в малък затворен периметър. Очаква се публичните тестове да стартират през 2018 г.

Решението не Ynadex да навлезе в сферата на автономните превозни средства всъщност не е голяма изненада предвид желанието на Русия да се освободи от зависимостта си от чуждестранните технологии, включително по отношение на самоуправляващите се автомобили. 

Основният въпрос е дали Ynadex ще смогне на бързите темпове на конкуренцията. Едва ли ще е  необходимо да предложи цялостно транспортно обслужване като Waymo например, но пък не бива и да изглежда постоянно догонваща, пише Engadget.

При всички положения новината е добра, тъй като идва да покаже, че безпилотните автомобили набират все по-голяма популярност по целия свят.
Коментари: 0