Руските депутати позволиха на Путин да остане на поста неограничено

Съответните промени в конституцията на Русия минаха окончателно одобрение в парламента на страната

Руските депутати позволиха на Путин да остане на поста неограничено

Снимка: БТА

На днешното си пленарно заседание руският парламент подкрепи промяна в конституцията, с която се отменя ограничаването на общия брой мандати на президента, пише агенция ТАСС.

Законопроектът гласи, че промяната „се прилага за лице, заемало и/или заемащо длъжността президент на Руската Федерация, без да се отчита броят на мандатите, в течение на които то е заемало или заема тази длъжност към момента на влизането в сила на поправката към Конституцията на РФ“ и не изключва възможността то да заеме отново поста президент.

Депутатите също така приеха поправка в процедурната част на законопроекта с промените в конституцията, като дадоха на сегашния президент Владимир Путин право да бъде преизбран за поста без значение от броя на изминалите му мандати.

Днешните промени бяха приети от руския парламент на второ четене. С измененията на основния закон също така се увеличават правомощията на парламента, синхронизират се различните социални гаранции, конституцията става приоритетна пред международните споразумения.

За да влязат в сила окончателно промените, те трябва да бъдат одобрени от руския народ. Днес също така беше приет редът, по който в Русия ще се проведе референдум сред гражданите за одобряване на приетите от депутатите промени. Промените в конституцията ще се смятат за приети, ако бъдат подкрепени от над половината руски граждани, които вземат участие в националното допитване. Няма определен минимален праг за избирателната активност.

Коментари: 0