Руските петролни компании сринаха фондовата борса в Москва с 10%

Спадът изведе пазара до най-ниското му ниво от 10 месеца насам

Руските петролни компании сринаха фондовата борса в Москва с 10%

Снимка: БТА

2252 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Руската фондова борса отвори със срив от 10% във вторник сутрин след „Черния понеделник“, който потопи световните пазари, предават The Moscow Times и RT. Акциите на руските петролни компании са най-тежко ударени, като лидери в загубите са гигантите "Роснефт" и "Лукойл", чиито книжа поевтиняват към 14:50 ч. българско време съответно с 13.3 и 12.7%.

Падането изглежда по-меко, отколкото търговците очакваха, тъй като индексът MOEX на водещите руски акции възвърна част от стойността си. Той започна търговията във вторник със спад от 8.21%, а към 14:40 ч. българско време спадът бе в размер на 4.41%. Спешни мерки като пълно спиране на търговията, подобно на Wall Street вчера, не е било необходимо.

Спадът изведе пазара до най-ниското му ниво от 10 месеца насам, изтривайки печалбите, заради които Русия беше коронясана като един от най-добре представящите се фондови пазари за 2019 г.

Ръководителят на Централната банка на Русия (ЦБР) казва, че няма непосредствени проблеми с ликвидността на пазара. Първият заместник-управител на ЦБР Ксения Юдаева обяви във вторник, че регулаторът има широк спектър от мерки, тествани преди това, и ще продължи да анализира ситуацията.

Инвеститорите очакваха променлив старт на търговската седмица, тъй като руският фондов пазар отвори след официален празник. Цените на акциите на руските фирми, сред които двата петролни гиганта, търгуващи се в Лондон, се сринаха с 20% в понеделник, докато глобалните пазари в Европа, Азия и САЩ видяха някои от най-лошите дни в тяхната история.

Индексът RTS, деноминиран в щатски долари, бе спаднал с 13% във вторник сутринта, което отрази отслабването на рублата спрямо долара през уикенда, тъй като цената на петрола се срина след разрива в отношенията между партньорите в ОПЕК+ Русия и Саудитска Арабия. 

Във вторник рублата се повиши и частично се възстанови от четиригодишния си минимум благодарение на увеличението на цената на петрола с приблизително 9% към 14:50 ч. българско време. Успоредно с това индексът RTS понижи спада си и към 15:50 ч. българско време той бе с 9.2%.

Коментари: 0