Ръководството на БСП има подчертано негативно отношение към Радев

С включването на Лозан Панов и Анастас Герджиков преизбирането на президента вече не е толкова сигурно

Димитър Ганев, политолог в изследователски център „Тренд“:

Ръководството на БСП има подчертано негативно отношение към Радев

Снимка: Красимир Свраков

4460 ~ 4 мин. четене
Иглика Горанова Автор: Иглика Горанова
Президентски избори 2021

Г-н Ганев, за втори път в рамките на една година отиваме на предсрочни избори. С какво тази кампания се очертава да е по-различна?

– Имаме опита от кампаниите за парламент от април и юли. Изборите  през ноември обаче ще бъдат различни от гледна точка на факта, че през април и през юли имахме едни и същи играчи с доста сходна структура на вота. През ноември имаме нов играч на сцената в лицето на „Продължаваме промяната“, който ще размести силите на терена. Това означава, че формацията „Изправи се БГ! Мутри вън!“ може и да не влезе в парламента, например.

Последното ни проучване от края на септември показва, че разликите продължават да се задълбочават. Новият политически субект около Петков и Василев говори доста по-консенсусно. Казват, че при определени условия биха могли да разговарят с определени партии. Това би трябвало да ни говори, че дебатът при съставянето на правителство, ще бъде по-консенсусен.

Второто различно нещо е фактът, че през април и през юли имаше една политическа формация, която си беше завоювала правото да легитимира определен кабинет. Ако "Демократична България" не беше подкрепила тогава кабинет и въпреки това той беше създаден, неговото време щеше да е много кратко, а работата му – тромава. Различното през ноември е, че има втора такава политическа сила на хоризонта в лицето на „Продължаваме промяната“. Това означава, че ако се създаде коалиция с “Продължаваме промяната“, дори и без ДБ, тя ще придобие легитимност.

Тези няколко нови неща ме правят по-скоро оптимист за съставяне на правителство след вота през ноември.

През ноември БСП ще бъде включена в сметките за преговори за кабинет, защото това не се случи нито през април, нито през юли?

– Ако говорим за разделението „партии на статуквото срещу партии на протеста“, то вече не е толкова актуално, защото самите партии на протеста си говорят помежду си на „боклук“. Имам предвид репликата на Тошко Йорданов от ИТН към Радан Кънев в социалните мрежи. Този тип разговор означава, че не може да се говори за партньорски лагер. БСП има една специфична роля и тя не е лоша като стартова позиция – протестните партии полека започнаха да приемат социалистите като някакъв възможен партньор. От друга страна, партиите на статуквото приемат БСП като част от това пространство. Това означава, че БСП може да си говори и с едните, и с другите, което е добра изходна точка за тях.

Отношението в БСП към Румен Радев обаче продължава да е двояко. Напоследък гърми скандал с областната управа на София и „Позитано“ 20 във връзка със сградата им. В него те намесват и президента. Как се отразява на Радев този приятелски огън?

– Трябва да разделим ръководството на „Позитано“ 20 в лицето на Корнелия Нинова и нейния кръг в отношението им към Радев от редовите социалисти. Ръководството има подчертано негативно отношение към Радев и това се вижда по определени знаци. Последният скандал около централата на „Позитано“ 20 беше именно такъв знак. Освен това критиките към служебния кабинет не престават.

От друга страна, редовите социалисти застават зад Радев. В следващите 40 дни от кампанията не знам докъде ще се разгори огънят и доколко ръководството на БАСП може да повлияе на редовите социалисти в отношението им към Радев. Това наистина е въпрос, отговорът на който е неизвестен.

А това раздвоение няма ли да намали резултата на левицата на изборите?

– БСП пострада през април месец заради колебливо отношение към Радев. Но БСП има стабилен електорат и колко по-надолу може да падне от 400-450 хил. гласа? Освен това раздразнението от Радев до голяма степен се дължи на появата на новия политически проект на Петков и Василев. Нинова по-скоро искаше да ползва популярността на Радев като ракета носител и той да се позиционира като най-близък до левицата.

Какви са шансовете на проф. Анастас Герджиков и на Лозан Панов срещу Радев?

– Да се говори за предизвестени победители четиридесет дни преди вота е нелепо. Няма никакво съмнение, че Радев влезе в тази битка като много сериозен фаворит, но с издиганото на проф. Анастас Герджиков и Лозан Панов от Инициативни комитети, направи битката за “Дондуков“ 2 доста по-оспорвана. И двамата кандидати са най-доброто, което можеше да бъде изкарано от демократичната общност. Избирателите на ГЕРБ няма да има политическа дистанция от проф. Герджиков, а и той има възможност да трупа гласове от периферията. Лозан Панов е изключително легитимна фигура в демократичната общност и е стоял на нейните позиции в продължение на години.

Демократичната общност е нехомогенна, а тази кандидатура се прие особено безкритично. Това е лоша новина за Радев, който си правеше сметка, че заради главната си роля в протестите можеше да вземе гласове от тази общност на първи тур. Въпросът е при евентуален балотаж между Радев и Герджиков каква ще е избирателната активност. Ако тя е малка, той ще бъде в затруднено положение. При висока избирателна активност вероятно ще спечели.

ДПС обяви, че ще подкрепи проф. Герджиков на балотаж. Кого ще подкрепи демократичната общност?

– Не може да кажем, че тази общност ще подкрепи единият или другият. По-скоро ще се раздели на втория тур. В нея има хора, които са силно настроени срещу ГЕРБ и няма да гласуват за Герджиков, но има и такива, които са с подчертано синя биография  и те няма да пуснат бюлетина за човек с ляв генезис. И затова не може да се правят прогнози при кого ще отидат повече гласове.

Подкрепи Economic.bg