РЗИ ще дава на прокурор заведенията при открити COVID нарушения

Пропагандата срещу ваксинацията ще доведе до още по-лоши резултати, посочват от МЗ

РЗИ ще дава на прокурор заведенията при открити COVID нарушения

Снимка: Unsplash

5794 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Пропагандата срещу ваксинацията и неспазването на мерките за ограничаване на разпространението могат да доведат единствено до още по-лоши резултати, заявяват от здравното министерство. Те цитират много медийни репортажи, показващи неспазване и дори открито противопоставяне на противоепидемичните мерки, наложени от министъра на здравеопазването – най-често от нощни заведения, но даже и от някои кметове.

Пряка последица от такова противоправно поведение е увеличаването на броя на заразените и починали наши сънародници. Само за последното денонощие броят на новите случаи на заразяване е 1998, а на починалите – 139, се казва в съобщението на министерството.

В тази връзка Министерството на здравеопазването е инструктирало контролните органи – РЗИ, МВР, БАБХ и общинските администрации – да засилят контрола по спазването на противоепидемичните мерките. Ведомството на Стойчо Кацаров настоява при всеки случай на грубо нарушение съставените констативни протоколи да се изпращат на Окръжния прокурор за проверка за наличие на престъпление по чл. 355 от Наказателния кодекс.

Той предвижда наказание лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева за тези, които нарушават наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората.

От министерството казват още, че правителството има програми за компенсации на всички засегнати от противоепидемичните мерки лица, а след актуализацията на държавния бюджет има и необходимите за това средства.

Всяко от засегнатите физически и юридически лица, може да се обърне към ресорното министерство и да получи обезщетение“, се посочва още в съобщението.

През последните седмици редица браншови организации излязоха на протести, за да искат отпадане на ограничителните мерки, които възпрепятстват работата им. Те се събират на големи групи, неспазвайки никаква социална дистанция. Поради това експертите прогнозират скок в новите случаи на заразени през следващите дни. Служебният здравен министър Стойчо Кацаров пък заяви, че ако мерките бъдат спазвани през следващите седмици, част от тях или всички може да отпаднат, но това зависи от хората.

Подкрепи Economic.bg