С наближаването на изборите в САЩ расте и страхът от кибератаки

Deepfake е най-голямата технологична заплаха в момента

С наближаването на изборите в САЩ расте и страхът от кибератаки

Снимка: Illinois Holocaust Museum & Education Center

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Първите прояви на злоупотреби в киберспространството по време на избори в САЩ бяха засечени преди 4 години, а самите механизми за включване на виртуалното пространство в кандидат-президентски кампании бяха идентифицирани през 2008 г. Вотът в Съединените щати приближава и паралелно с това страхът на гласоподавателите се увеличава, защото, когато не сме научили уроците от историята, тя има навика да се повтаря.

Това коментира пред Economic.bg Елена Поптодорова, бивш посланик на България във Вашингтон. Мнението на дипломата за политическите вълнения отвъд океана и опасенията от повторно компрометиране от хакери на изборите за държавен глава там потърсихме в светлината на днешната конференция за киберсигурност Sofia CyberSec 2020

През 2016 г. руски хакери оказаха влияние върху избирателите и облагодетелстваха настоящия президент Тръмп“, припомни Поптодорова.

„Впоследствие Барак Обама наложи серия от санкции заради намесата на Русия във вътрешно-политическите процеси на САЩ, но новият управляващ обезсили това законодателство и го направи почти невъзможното, за да се гарантират добри международни отношения“, коментира посланикът.

Истината е, че не само други държави са се възползвали от киберпространството, за да навигират процеса по избиране на властта в САЩ. Най-голям интерес в това отношение имат самите кандидати за управляващи. Преди 12 години Барак Обама успя да спечели повече гласоподаватели благодарение на активната си кампания в социалните мрежи. По онова време тази ниша не беше толкова добре развита и бъдещият тогава президент прокарваше основите на един изцяло нов модел на създаване на политическа агитация.

„Обама приложи много добре стратегията си, а и тогава тази технология беше миролюбива“, коментира действията му Поптодорова, като подчерта, че всяко негово решение е било видимо за обществото и е целяло ангажираност на привържениците, а не намаляване на авторитета на опонентите. Сега случващото се на политическата сцена заплашва сигурността на гласоподавателите.

Рисковете днес са много повече

Разрастването на виртуалното пространство означава и повече уязвими данни. Предимствата на дигитализацията са безспорни, но анализаторите съветват да не забравяме, че това крие рискове. САЩ са лидери по отношение на цифровизацията и като цяло са силно развити технологично, но с облекчаването на изборния процес расте и опасността от кибератаки. Проблемът не е само на федерално ниво и националните органи не подценяват заплахите, защото може да се стигне до пробив на различни системи и изтичане на информация.

Ако базата данни с гласовете от изборите се окаже уязвима и бъде пробита от злонамерени хакери, то резултатите от преброяването лесно могат да се манипулират. Също така е възможно от предварителния вот да се разберат личните предпочитания на хората и впоследствие данните им в листите на желаещите да гласуват да бъдат променени. Това би създало административен проблем, а съответният американец няма да може да упражни правото си на вот. Ако се стигне до проникване в тези бази данни, би се изгубило доверие в системата и в достоверността на броя, самоличността и избора на хората.

Има различни видове киберпохвати за нарушаване на избирателната система. Може да се атакуват директно правителствените агенции и самият процес по приемане на бюлетини да бъде блокиран, докато не се даде откуп, за да се възстанови контролът“, коментира бившият ни посланик в САЩ.

Притеснения, страх и натиск

Предварителните избори в САЩ вече започнаха, включително и тези по пощата, като не е изключено злонамерени хакери вече да са предприели опити за саботиране на процеса. Не е задължително те да се водят от политическа принадлежност, тъй като може и просто да целят създаването на хаос. Доказателствата за това стават все по-забележими и едно от тях е течението Deepfake (дълбоки фалшификации с манипулирани фотографии и видеа на реални личности, бел.р.), което внася силно напрежение. Фалшивите видеа с политически фигури започнаха да се разпространяват преди месеци, уж като шега в социалните мрежи.

„Напредъкът на тази технология показва до каква степен може да стигне подмяната на послания и политически позиции. Така се вкарват отговорни хора в конфликти, в които никога не са участвали и не биха го направили. Мисля, че Deepfake е най-голямата заплаха в момента“, коментира Поптодорова.

Тя обърна внимание и на притесненията, свързани с емоционалната интелигентност на сегашния президент. Оказва се, че най-голямата заплаха може да не са кибератаките, а човекът сам по себе си.

Тръмп никога няма да признае поражение. Това е част от характера му, която показва постоянно. Възможно е да оспори гласовете и да се стигне до повторно преброяване“, сподели Поптодорова.

Ако Тръмп не бъде преизбран, на 20-ти януари 2021 г. трябва да предаде властта на наследника си. Възможно е обаче той да реши да протака процеса и Съединените щати да се окажат заклещени в патова ситуация – не с един, а с двама президенти – докато изходът от вота не бъде окончателно разрешен, става ясно от думите на Поптодорова. Ако тази демократична традиция, градена с години, бъде нарушена, това би било жалко не само за Вашингтон, но и за света.

Коментари: 0