САЩ направиха огромен компромис за глобалния корпоративен данък

Вашингтон вече е склонен големите мултинационални компании да се облагат "само" с 15%

САЩ направиха огромен компромис за глобалния корпоративен данък

Снимка: БТА

2042 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Министерството на финансите на САЩ предложи в четвъртък глобален минимален корпоративен данък от 15%, което е значително под предишната идея за 21%. Контрастът между новото предложение, публикувано от Министерството на финансите в четвъртък, и по-високия процент, който администрацията на Байдън се опитваше да приложи, представлява сериозен компромис и подчертава трудностите при международните преговори, водени от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Министърът на финансите Джанет Йелън отстоява амбициозните усилия за прекратяване на глобалната „надпревара до дъното“ при данъците на компаниите. Подобна конкуренция подкопава приходите на правителствата, които са натрупали рекордни дългове на фона на COVID кризата. Нейният подход бележи обрат спрямо администрацията на Тръмп и активизира преговорите между около 140 държави по въпроса.

Министерството на финансите подчерта, че 15% е минималната ставка и че дискусиите трябва да продължат да бъдат амбициозни и да повишат този процент“, се казва в изявление на Министерството на финансите в четвъртък.

Новото предложение приближава САЩ до 12.5% минимален корпоративен данък, който беше обсъждан от страните в ОИСР преди САЩ да се включат отново в преговорите след избора на Джо Байдън за президент.

Японският финансов министър Таро Асо заяви пред репортери в Токио, че американското предложение представлява напредък, въпреки че са необходими още разговори. Той каза, че очаква движение към глобалните данъчни споразумения, включително цифров данък, на лятната среща на Г-20, но окончателните сделки може да се случат едва по-късно през годината.

Някои държави с по-ниски данъци - като Ирландия, където корпоративната ставка е 12.5% - бяха скептични към 21-процентната ставка, за която администрацията на Байдън призоваваше. Именно Ирландия е един от най-добрите примери за използване на ниските бизнес данъци като ключова стратегия за икономическо развитие. Франция и Германия – двете най-големи европейски икономики – от друга страна, бяха сред страните, които подкрепиха ходовете на САЩ.

Британските служители също се притесняват, че ставката от 21% е твърде висока в дългосрочен план, въпреки че Великобритания възнамерява да повиши корпоративния си данък до 25% през 2023 г., за да попълни публичните финанси след пандемията.

Американските предложения са си поставили за цел да гарантират, че 100-те най-големи компании в света плащат повече на места, където действително правят бизнес. Остават въпроси относно приложимостта на такъв ход, разрешаването на спорове и как по-бедните икономики могат да се възползват.

Коментари: 0