Градските имоти отново са актуални във Великобритания

Апартаментите са най-търсеният вид жилище за първи път от десет години

Градските имоти отново са актуални във Великобритания

Снимка: Pixabay

1332 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Търсенето на апартаменти и други имоти в центъра на града расте бързо във Великобритания, след като купувачите избягваха подобни имоти по време на коронавирусната пандемия, за да живеят в големи селски къщи с двор, показват данните на Rightmove, цитирани от Reuters.

Имотният портал Rightmove съобщи, че сега апартаментите са най-търсеният вид имот за първи път от поне десет години, а интересът на купувачите е нараснал с 39% от януари 2021 г. насам, въз основа на брой обаждания на хората до брокери на недвижими имоти за този вид жилища.

Търсенето като цяло на жилища в центъра на града е нараснало с 35% спрямо ръста от 32% на търсенето на жилища в селата.

Въпреки пандемията британският имотен пазар остана на гребена на вълната и цените в някои райони всъщност се покачиха двойно от предпандемичните нива. Покупките на имоти бяха подхранени още и от множеството правителствени стимули към семействата, както и от политиките на финансовия министър Риши Сунак за ваканцията от гербовия налог.

„Има първи признаци за добри новини за градските центрове в цяла Великобритания, като редица брокери на недвижими имоти сега ми казват, че наблюдават ръст на търсенето на пазара от купувачи на първи жилища“, казва директорът на имотните данни в Rightmove Тим Банистър.

Порталът съобщава, че търсенето от купувачите на апартаменти през април е било с 51% над нивата отпреди пандемията през февруари 2020 г.

Официалните данни на Националната статистическа служба на Великобритания (ONS) публикувани във вторник, показаха, че цените на жилищата са нараснали през март с над 10% на годишна база, най-силното покачване от август 2007 г. Службата съобщи още, че цените на самостоятелните къщи са скочили с 11.7% в годината до март спрямо ръста от 5% за апартаменти и мезонети.

Вчера заместник-гуверньорът на Английската централна банка Джон Кънлиф съобщи, че бумът на жилищния пазар във Великобритания може да продължи и след като данъчните стимули на правителството отпаднат тази година. Той добави, че структурни промени след пандемията като повече работа от вкъщи може да задържат високото търсене.

Коментари: 0