Съдът потвърди решението на КЗК за концесионер на Летище София

Така на практика се потвърждава избора на „Соф Кънект“ за концесионер на аеропорта

Съдът потвърди решението на КЗК за концесионер на Летище София

Снимка: Economic.bg/Архив

2981 ~ 2 мин. четене

Сагата с отдаването на концесия на Летище София е напът да се разплете, след като днес Върховният административен съд (ВАС) остави в сила решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), потвърждавайки избрания от Министерството на транспорта, информационните съобщения и технологии консорциум „Соф кънект“ за концесионер на столичния аеропорт. Това става ясно от решение на ВАС от днес, пети юни. 

През ноември миналата година КЗК определи като неоснователни жалбите срещу избора на нов концесионер на Летище София. Така антимонополният орган на практика потвърди избора на консорциума „Соф Кънект“, който бе класиран на първо място сред кандидатите, желаещи да управляват аеропорта през идните 35 години.

Резултатите от надпреварата бяха обявени на 17 юли 2019 г. Тогава стана ясно, че „Соф Кънект“, в който участват наземният оператор на летище Мюнхен, френският инвестиционен фонд „Меридиам” и строителна компания „Щрабаг”, е събрал най-много точки – 86.12.

„Соф Кънект“ е консорциум, създаден специално за участие в търга на концесията на летище София. Консорциумът включва френския инвестиционен фонд Meridiam (99% дял) и базираната във Виена, Австрия, строителна компания Strabag (1% дял).

Административно дело във ВАС беше образувано по касационни жалби на трима от участниците в процедурата за избор на концесионер на софийското летище. Това са консорциум „Витоша“, консорциумът между „Еърпортс Де Пари“ ЕС.ЕЙ и „ТАВ Хавалиманларъ холдинг", както и „Фрапорт България“.

Съдът е приел, че КЗК е осъществила дължимия контрол по законосъобразност и се е произнесла в рамките на проучването, което е регламентирано в Закона за концесиите. Тричленният състав на ВАС е установил също, че правилно КЗК не е открила нарушения при провеждане на процедурата, а също и несъответствия между офертата на спечелилия участник и документацията за възлагане на концесията.

„Върховните съдии приемат, че КЗК е извършила дължимата проверка по законосъобразността на действията на министъра на транспорта, информационните съобщения и технологии както в процедурата за допускането до участие, така и по отношение на съответствието на определения за концесионер консорциум с критериите за възлагане на концесията, посочени в техническата документация“, се казва още в решението на ВАС.

Консорциума „Соф Кънет“ планира да преустрои Терминал 1 и Терминал 2, за да се подобри тяхната оперативна ефективност и фокусът ще бъде върху повишаване на удовлетвореността на пътниците. Консорциумът ще реновира Терминал 1 и ще модернизира Терминал 2. Проверката за сигурност и паспортният контрол за международните полети ще бъдат засилени с допълнителни филтри.

Подкрепи Economic.bg