Съдът в Белград разреши екстрадицията на Цветан Василев

Банкерът и адвокатите му ще обжалват решението

Съдът в Белград разреши екстрадицията на Цветан Василев

Съдът в Белград е разрешил екстрадицията на банкера Цветан Василев. Това съобщи БНТ, позовавайки се на свои източници. Василев и защитата му ще обжалват решението пред следващата инстанция.

През март Цветан Василев беше изслушан на делото за екстрадиране в Белград. "Пред Висшия съд в Белград казах, че КТБ е фалирана насилствено от българските институции и българската прокуратура", заяви тогава банкерът.

Цветан Василев е привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, но от 2014 година пребивава в сръбската столица. По повод искането на Василев за политическо убежище и сръбско гражданство, според източниците на БНТ, магистратитите в Белград са заявили, че няма да взимат отношение по политическите аспекти на случая. 

Главният прокурор Сотир Цацаров вече сезира европейските институции за дългото отлагане на решението за екстрадиция от страна на сръбското правосъдие. Искането на българската прокуратура за предаването на Василев се гледа за втори път от Висшия съд в Белград.

Преди година отново беше разрешена екстрадиция. След обжалване обаче Апелативният съд отмени решението. През юли изтича 2-годишният срок за разследването КТБ и вероятно процесът срещу банкера ще започне задочно, заради забавянето на процедурата по екстрадиция.

Каквото и да постанови съдът, окончателното решение ще бъде взето от министъра на правосъдието на Сърбия. 

Коментари: 0