Samsung би прогнозите за тримесечието, но се стяга за нови удари

Комапнията отчита солидна продажба на чипове заради коронавирусната пандемия

Samsung би прогнозите за тримесечието, но се стяга за нови удари

Снимка: БТА

668 ~ 3 мин. четене
Samsung Electronics заяви във вторник, че оперативната ѝ печалба за първото тримесечие вероятно е успяла да нарасне леко от спада, регистриран година по-рано, благодарение на солидните продажби на чипове, които помогнаха за намаляване на удара от пандемията на коронавирус върху смартфони и телевизори, предава Reuters.

Глобалният лидер при полупроводниците се възползва от по-голямото търсене на чипове от производителите на лаптопи и центровете за данни на фона. Заради коронавирусната епидемия много хора останаха да работят от вкъщи и това доведе до увеличаване на търсенето на периферни устройства

Същевременно обаче южнокорейският технологичен гигант очаква по-силен удар върху продажбите на мобилна и потребителска електроника през текущото тримесечие, тъй като новият коронавирус в момента преминава през Европа и САЩ – ключови пазари за премиум смартфоните и телевизори с марката Samsung.

Samsung заяви, че оперативната печалба се очаква да бъде 6.4 трилиона вона (5.2 милиарда долара) през тримесечието до март. За сравнение преди година тя се равняваше на 6.2 трилиона вона преди. Толкова бе и прогнозната оценка на анализаторите според Refinitiv SmartEstimate за първото тримесечие.

Приходите вероятно са нараснали с 5% на годишна база – до 55 трилиона вона, което в съответствие с прогнозата за 55.6 трилиона вона.

Акциите на Samsung Electronics се повишиха с 1.6% при сутрешната търговия. 

Производителят на смартфони, телевизори, уреди, чипове памет и дисплеи е първата глобална технологична компания, която отчита своите приблизителни оценки за печалба за периода от януари до март 2020 г. 

„Въпреки че мобилният бизнес на Samsung беше засегнат от избухването на коронавирус през това тримесечие, той вероятно ще се сблъска с по-големи предизвикателства през второто тримесечие – сега, когато САЩ и Европа са най-засегнати“, коментира Ким Сун Уо, анализатор в Meritz Securities.

Наскоро Hana Financial Investment намали прогнозата си за доставките на смартфони на Samsung до 260 милиона (от първоначалната прогноза от 300 милиона) заради по-бавното търсене на смартфони от висок клас, което също ще ерозира мобилните й маржове.

Тайванският Foxconn, основен доставчик на продукти на Apple, заяви в понеделник, че приходите от януари до март са намалели с 12% спрямо предходната година, след като Apple предупреди, че е малко вероятно да изпълни своите насоки за продажби за март и тримесечието. 

Когато пандемията избухна в Ухан миналата година, стратегията на Samsung да изнесе производствената си база във Виетнам и Индия, изглежда, се изплати, тъй като прекъсванията на доставките в Китай удариха съперници като Apple. Но впоследствие вирусът се разпространи по целия свят, което принуди Samsung да затвори фабрики и магазини в Европа, Индия и Съединените щати.

Ситуацията с чиповете

Компанията не предостави разбивка на очакваните приходи за всяка дивизия в своите прогнозни насоки, публикувани във вторник.

Според анализаторите бизнесът с чип памет, който през 2019 г. генерира над 50% от оперативната печалба на компанията, вероятно ще отчете по-добри от очакваните резултати през първото тримесечие.

Цените на тези компоненти се увеличават, тъй като изискванията за работа от дома повишават търсенето от страна на центрове за данни, които поддържат интернет услуги като поточни и облачни изчисления, казват анализаторите.

Цените на DRAM чиповете за памет са с над 3.5% нагоре от януари, според индустриалния тракер DRAMeXchange.

Много анализатори очакваха Samsung да се върне силно от най-лошата си оперативна печалба за четири години през 2019 г., но пандемията принуди някои да намалят прогнозите си за печалба за тази година поради натиск върху продажбите на смартфони.

По-продължителната коронавирусна криза обаче може да се обхване и сектора с чипове, смятат някои анализатори.

Подкрепи Economic.bg