САЩ и Русия с общи действия срещу тероризма в Сирия

Двете суперсили ще подкрепят и политическия преход в арабската държава

САЩ и Русия с общи действия срещу тероризма в Сирия

САЩ и Русия одобриха мащабен план за намаляване на насилието в Сирия, борба с терористичните групировки и политически преход в разтърсваната от гражданска война арабска държава, съобщават световните агенции. До важното споразумение се стигна след 13-часови преговори в Женева.

Първата му фаза предвижда прекратяване на огъня с началото на религиозния празник Курбан Байрям в нощта на неделя срещу понеделник.

От Москва се очаква да окаже въздействие върху режима на Башар ал-Асад да спре авиоударите по територии под контрола на опозицията, в които всекидневно загиват цивилни. 

Вашингтон поема ангажимента да убеди умерените опозиционни групировки да се разграничат от свързания с „Ал Кайда” фронт „Ан Нусра”. Ако примирието издържи една седмица, се преминава към следващата фаза.

„Ан Нусра” и „Ислямска държава” ще са обект на съвместни удари, за които ще има ясно разделение на зоните, в които ще действат американски и руски самолети. Двете страни ще обменят и разузнавателна информация, а съвместен център ще анализира данните за всяка групировка и ще взема решение дали тя е терористична.

Междувременно ще започнат и нови хуманитарни операции, като за целта ще бъде осигурен достъп и до обсадени градове като Алепо, където все още десетки хиляди живеят в лишения и при непрестанни нападения.

Американският държавен секретар Джон Кери подчерта по време на съвместна пресконференция с руския външен министър Сергей Лавров, че ако бъде приложено, споразумението ще се окаже повратна точка в започналия през 2011 г. конфликт.

„Сирийската опозиция е готова да даде доказателства, че е способна да изпълни сключеното между Русия и САЩ споразумение”, добави Кери. Лавров, от своя страна, подчерта, че правителството в Дамаск е запознато с текстовете и също ги подкрепя.

„Надяваме се, че междусирийските преговори в Женева ще се възобновят в най-скоро време“, добави руският външен министър, като подчерта, че там трябва да присъстват всички опозиционни фракции.

Като компенсация за продължилото половин ден чакане, Лавров първо донесе на присъстващите журналисти кутии с пица „от американската делегация“, а после и 2 бутилки с водка, за която подчерта, че е „от руската делегация“.

Коментари: 0