САЩ и Русия сближават позиции за Сирия и Украйна

Двете страни доволни от сътрудничеството си

САЩ и Русия сближават позиции за Сирия и Украйна
3683 ~ 2 мин. четене

Сътрудничеството на САЩ и Русия в Сирия доведе до сериозни резултати и подобри положението на сирийския народ в страната. Това заяви американският държавен секретар Джон Кери по време на срещата си с руския президент Владимир Путин.

Кери посочи, че сериозният подход към сътрудничеството между двете страни е довело до сериозни резултати, особено оп отношение на живота на сирийското население и напредъка там. Той благодари на Путин за срещата.

Държавният секретар отбеляза, че САЩ има идеи за бързото разрешаване на кризата в Украйна. Путин пък отвърна, че е готов да ги обсъди.

Вашингтон има готовност също да сподели с Русия идеи за конструктивното провеждане на мирните преговори за сирийската криза в Женева. Кери коментира и сериозното решение за изтеглянето на значителна част от руските войски в Сирия, а след това изтъкна, че Вашингтон също има „определени съображения и идеи за това как най-ефективно да се проведат преговорите в Женева.

Руският президент от своя страна заяви по време на срещата, че контактите между двете държави винаги са ползотворни, помагат за намирането на допирни точки между тях и придвижват напред решаването на важни въпроси, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Държавният глава също така изрази надежда, че визитата на Кери ще позволи сближаването на позициите на САЩ и Русия както по украинския, така и по сирийския конфликт.

Надявам се, че вашата визита ще ни позволи да сближим позициите си по сирийския и украинския въпрос“, заяви Путин. Той също така отбеляза и конструктивната позиция на американския си колега Барак Обама по установяването на примирие в Сирия. „Съзнаваме, че това, което успяхме да постигнем по отношение на Сирия, може да бъде достигнато само благодарение на позицията на висшето политическо ръководство на САЩ, позицията на президента Обама“, каза Путин.

Подкрепи Economic.bg