\"Не подценявайте политическите рискове в еврозоната\"

Нуриел Рубини от Нюйоркския университет

Цитат на деня

\

Според Нуриел Рубини икономиките на САЩ и Великобритания ще претърпят ръст с около 3%, което ще се отрази добре на световната икономика като цяло. Той направи обширен коментар за Bloomberg, в който предупреди инвеститорите, че еврозоната има сериозни проблеми.

Рубини посъветва Европейската централна банка да започне политика на количествени улеснения(QE), като вече дори е късно за подобни мерки за стимулиране на икономиката, защото няма да има достатъчно фискални стимули в еврозоната. Развихрящите се политически проблеми, като например популистките партии от десницата и левицата, които могат да се появят във властта догодина, също нажежават икономическата обстановка в европейското пазарно пространство.

Политическите рискове според него са силно пренебрегвани, а те могат да изиграят лоша шега на инвеститорите: „Например в Гърция на власт може да дойде Сириза - това е антиевропейска партия. В Италия - Ренци се проваля, не се справи с реформите. Може би ще си отиде и на негово място да дойде някой по-популистки настроен. Във Франция Льо Пен води във всички сондажи. В Испания има антиевропейска партия, която е номер едно в сондажите. Така че хората вероятно подценяват в каква степен политическият риск може да доведе до умора от икономиите и реформите в периферията на еврозоната и умора от финансовите помощи в ядрото й, като започнем от Германия, където вече има антиевропейска партия с почти 10% от вота“.

Относно страните от периферията на ЕС Рубини заяви, че благодарение на действията на ЕЦБ спрямо кризата в Гърция донякъде стабилизират политическото положение, но добави, че се задават избори в няколко държави, които са предпоставка популистките партии да се намесят във властта. Така рискът може да се повиши, заради високата младежка безработица в Испания и Гърция.

Що се отнася до икономическата стабилност на САЩ, Нуриел Рубини сподели, че американците не се интересуват от останалата част от света, но финансовото положение на другите страни може да засегне сериозно щатите: „Ако другите страни са слаби, през търговските канали ще имаме забавяне на американския ръст. Ако другите страни са слаби, засилването на долара ще продължи и това ще се отрази към по-нататъшно отслабване на американската икономика“

Неговото мнение за валутните облекчения, които всяка държава предприема спрямо индустриалните си партньори са фактор, който може да окаже косвен ефект върху нивото на долара: „Силен долар означава забавяне на ръста в САЩ, ниска инфлация и това са каналите, през което Фед е засегнат. Дори и Фед каза, че ако ръста и инфлацията изненадат с понижение, по-късно може да започне по-забавено затягане на политиката“.

Относно очакваното повишение на лихвите той поясни, че очаква това да се случи през месец юни или в началото на третото тримесечие. За финал Рубини изказа мнение, че пазарите вече имат готовност да посрещнат покачването на лихвените проценти и действията им ще бъдат съобразени с новата обстановка.

Коментари: 0