САЩ наложи нови санкции на Иран

Ограниченията са наложени заради връзки с терористи и нов военен опит

САЩ наложи нови санкции на Иран
3740 ~ 1 мин. четене

Съединените американски щати наложиха нови санкции срещу Иран – само ден, след като Вашингтон отправи предупреждение към Техеран във връзка с изпитанията, които проведе на балистична ракета със среден обсег на действие, предава Reuters.

Санкциите са наложени по две направления – на лица, заподозрени във връзки с терористи, и на такива, свързани с военния тест.

Новите ограничителни мерки засягат 13 личности и 12 съоръжения, някои от които са разположени в Обединените арабски емирства, Ливан и Китай, уточнява агенцията.

Санкциите идват само ден, след като министърът на отбраната генерал Майкъл Флин строго осъди военния опит на ислямската република. „Администрацията Тръмп осъжда подобни действия от страна на Иран, които подкопават сигурността, просперитета и стабилността в Близкия изток и извън него. Затова днес официално предупреждаваме Иран“, заяви Флин.

Новите санкции няма да са в разрез с ядрената сделка от 2015 г., според която ислямската република се съгласи да ограничи ядрената си програма в замяна на освобождаване от икономическите санкции.

Говорител на Министерството на външните работи на Иран нарече коментарите на САЩ „повтарящи се, безпочвени и провокативни“.

Подкрепи Economic.bg