САЩ попълват „черния“ си списък с още компании преди преговорите с Китай

Санкциите ще засегнат някои от най-добрите китайски стартъпи в сферата на изкуствения интелект

САЩ попълват „черния“ си списък с още компании преди преговорите с Китай

Снимка: БТА

Правителството на САЩ разширява своя „черен“ списък с юридически лица, на които американските компании се забранява да продават продуктите си. Сега Вашингтон включва някои от най-добрите стартъпи за изкуствен интелект в Китай. Идеята на американската администрация е да накаже Пекин за отношението към мюсюлманските малцинства в страната и да повиши напрежението преди търговските преговори на високо ниво тази седмица, пише Reuters.

Решението, което предизвика рязък отпор в азиатската столица, е насочено към 20 китайски бюра за обществена сигурност и осем компании, в това число фирмата за видеонаблюдение Hikvision, както и лидерите в технологията за разпознаване на лица SenseTime Group и Megvii Technology.

Вкарването им в „черния“ списък на практика ги възпрепятства да купуват американски стоки и услуги, ако правителството на САЩ изрично не е одобрило това. Стъпката потенциално може да осакати някои от играчите. Тя идва след предприемането на същите действия спрямо Huawei тази пролет заради опасения, свързани с националната сигурност.

Представители на американската администрация казват, че стъпката не е обвързана с възобновяването на търговските преговори през тази седмица. Двете най-големи икономики в света опитват да прекратят враждата си, продължаваща вече 15 месеца.

Търговският департамент посочва в подаденото заявление за включването им в „черния“ списък, че „субектите са замесени в нарушения на правата на човека и злоупотреби при изпълнението на китайската кампания за репресии, масови произволни задържания и високотехнологичен надзор над уйгури, казахстанци и други членове на мюсюлманските малцинствени групи“.

„Правителството на САЩ и Министерството на търговията не могат и няма да търпят жестокото потискане на етническите малцинства в Китай“, заяви търговският секретар Уилбър Рос, цитиран от Reuters.

Китай, от своя страна, каза, че САЩ трябва да спрат да се намесват в държавните им дела. Говорителят на външното министерство Ген Шуан изтъква още, че азиатската страна ще продължи с твърдите и решителни мерки за защита на суверенитета си. Това каза той на редовен медиен брифинг, без да дава повече подробности.

Новите членове в „черния“ списък


Hikvision е с пазарна стойност от около 42 млрд. долара. Компанията нарича себе си най-големият производител на съоръжения за видеонаблюдение в света.

SenseTime, оценена на около 4.5 млрд. долара през 2018 г., е един от най-перспективните еднорози в сферата на AI, докато Megvii, подкрепен от гиганта за електронна търговия Alibaba, се оценява на около 4 млрд. долара и подготвя IPO, в което се надява да събере 500 млн. долара в Хонконг.

Другите компании в списъка са фирмата за разпознаване на реч iFlytek, производителят на оборудване за наблюдение Zhejiang Dahua Technology, фирмата за възстановяване на данни Xiamen Meiya Pico Information, фирмата за разпознаване на лица Yitu Technology и Yixin Science and Technology.
Коментари: 0