Сателитният интернет Starlink се радва на „изключителен“ интерес

SpaceX е подала заявление за петкратно увеличение на допустимите терминали за достъп до мрежата

Сателитният интернет Starlink се радва на „изключителен“ интерес

Снимка: БТА

644 ~ 2 мин. четене

Сателитната интернет услуга Starlink, която се разработва от SpaceX, вече е предизвикала „изключително търсене“ от потенциални клиенти. Това обявиха от компанията, цитирани от CNBC. Данните показват, че близо 700 000 индивидуални клиенти в Съединените щати се интересуват от предлаганата услуга на компанията.

Поради по-големия от очаквания интерес SpaceX подаде заявление до Федералната комисия по съобщенията (FCC) в петък с искане за увеличаване на броя на разрешените потребителски терминали от сегашните 1 млн. броя на 5 млн. броя. Потребителските терминали са устройствата, които потребителите биха използвали за свързване към спътниковата интернет мрежа на компанията.

Заявката идва около месец и половина, след като SpaceX актуализира своя уебсайт Starlink, за да позволи на потенциалните клиенти да „получават актуализации за новините и наличността на услуги на Starlink във вашия район“. Регистрирането на интерес към услугата Starlink означава просто изпращане на имейл адрес, без да се плаща такса за получаване на актуализации.

Starlink е амбициозният план на Илон Мъск да изгради взаимосвързана мрежа от около 12 000 малки спътника, за да излъчва високоскоростен интернет навсякъде по света. Към днешна дата SpaceX е изстреляла над 500 спътника. В допълнение към извеждането на сателитите в орбита, компанията ще трябва да изгради обширна система от наземни станции и достъпни потребителски терминали, ако ще свързва потребителите директно към своята мрежа.

Това лято SpaceX започва частен бета тест на услугата Starlink, който ще бъде последван от „обществено бета тестване“. Компанията на Илон Мъск заяви пред FCC, че Starlink ще започне да предлага търговски услуги в северните части на Съединените щати и Южна Канада преди края на тази година, а след това бързо ще се разшири до почти глобалното покритие на населения свят през 2021 г.

Мъск обяви скоростта на интернета на Starlink като съперник на съществуващите услуги, свързани със Земята, заявявайки през март, че мрежата ще има „латентност под 20 милисекунди, така че някой да може да играе видео игра с бърза реакция на конкурентно ниво“.

Сателитната мрежа е амбициозно начинание. Както преди време президентът на SpaceX Гуин Шотуел каза, „това ще струва на компанията около 10 млрд. долара или повече“ за изграждането на мрежата Starlink. През последните няколко години компанията непрекъснато набира финансиране от частни инвеститори.

Ако Starlink успее, SpaceX е заявила на инвеститорите, че бизнесът със сателитния интернет има потенциал от 1 трлн. долара.

Morgan Stanley наскоро заяви, че ако Starlink е по-успешен от очакваното, оценката на SpaceX може да достигне до 175 млрд. долара при сегашната оценка от 44 млрд. долара, според резултатите от последните кръгове на финансиране.

Подкрепи Economic.bg