Saudi Aramco отчете рекордно IPO от $29.9 млрд.

Компанията използва метода на преразпределяне на акции при първоначалното предлагане

Saudi Aramco отчете рекордно IPO от $29.9 млрд.

Saudi Aramco отчете за втори път в рамките на два месеца рекордно IPO. От петролната компания  заявиха, че са използвали „опцията за преразпределяне на акциите“, за да успеят да продадат допълнителни 450 милиона акции, като са увеличили размера на първоначалното си публично предлане (IPO) до рекордните 29.4 млрд. долара, съобщава Reuters.

През декември 2019 г. Aramco отчете рекордно IPO от 25.6 млрд. долара, като успя да продаде 3 млрд. акции на цена от 32 риала (8.53 долара). Междувременно от компанията обаче обявиха, че имат готовност да продадат и допълнителни акции като се възползват от опцията за преразпределение на акциите. Тази опция помага на компаниите да изпадат повече акции в IPO, когато има по-голямо търсене от участниците в първоначалното предлагане.

От Aramco заявиха, че „на пазара днес не се предлагат допълнителни акции и стабилизиращият мениджър няма притежава всички акции в дружеството в резултат на упражняване на опцията за преразпределяне“.

Акциите на компанията бяха доста нестабилни в последно време с оглед на геополитическата обстановка. Напрежението между Съединените щати и Иран се повиши, след като беше убит виден ирански командир вследствие на американска атака. По-късно пък Иран атакуваха военна база на САЩ в Ирак и се появиха опасения от война, което оказа влияние както на акциите на Aramco, така и на цената на петрола и златото.

Коментари: 0