Saudi Aramco търси $1 млрд. от банки за проектно финансиране

Държавната саудитска компания отново потвърди, че ще успее да възстанови производствения си капацитет в кратки срокове

Saudi Aramco търси $1 млрд. от банки за проектно финансиране
Саудитският държавен петролен гигант Saudi Aramco е поискал от банки да му представят предложения за отпускане на заем за проектно финансиране на стойност над 1 млрд. долара, пише Reuters, като се позовава на два свои източника. Един от тях посочва, че искането е било отправено тази седмица.

Все още не е ясно какво е естеството на проектите, за които ще бъдат използвани средствата. Искането обаче се отправя само две седмици след нападението с дронове и ракети над рафинериите на компанията, което намали наполовина производството на саудитски петрол, или с 5.7 млн. барела дневно. САЩ, Саудитска Арабия и Великобритания вече обвиниха Иран за въздушните атаки срещу рафинериите. Иран отрече всякакво участие и се ангажира „да отмъсти“ дори на ограничен военен отговор. Техеран разкритикува обвиненията като част от кампания за „максимален натиск“, предприета от президента Доналд Тръмп върху ислямската република.

От петролната компания все още няма коментар на тази информация.

Новината следва различни непотвърдени информации от последни дни, че планираното IPO на компанията Saudi Aramco може да бъде отложено, или дори отменено за неопределен период след атаките. Заговори се и, че богати семейство в Саудитска Арабия са принуждавани да инвестират в петролната компания.
Коментари: 0