Саудитска Арабия съкращава още добива на петрол за сметка на Русия

ОПЕК+ се споразумя за обема на производството и цената подскочи

Саудитска Арабия съкращава още добива на петрол за сметка на Русия

Снимка: БТА

Саудитска Арабия ще направи доброволни съкращения на добива си на петрол през февруари и март като част от сделката, с която убеди повечето производители от ОПЕК+ да не увеличават производството си. Най-големият износител на петрол в света прави това заради опасенията, че новите блокади в Европа ще засегнат значително търсенето, предава Reuters.

Според два източника на агенцията Саудитска Арабия ще намали добива си с 400 хил. барела на ден през следващите два месеца в допълнение към съществуващите съкращения.

Двама производители - Русия и Казахстан - ще имат право да увеличат производството си с общо 75 хил. барела на ден през февруари и още 75 хил. барела на ден през март, разкри казахстанският енергиен министър.

Останалата част от ОПЕК+ ще поддържа стабилна продукция, което означава, че общите намаления на групата ще възлязат на около 7.05 млн. барела на ден до март.

Цените на петрола подскочиха след новината за споразумението и към 21:20 ч българско време европейският петрол от сорт Брент поскъпна с 5.17% до 53.73 долара за барел, а американският лек суров петрол – с 5.10% до 50.04 долара за барел.

Необичайно сложната сделка на ОПЕК+, организация, която обединява производителите от ОПЕК и нейните съюзници, включително Русия, бе постигната след втори ден на преговори. Русия и Казахстан настояваха групата да увеличи производството с 500 хил. барела на ден, докато останалите членове на картела бяха против увеличение в добивите. Саудитският енергиен министър принц Абдулазиз бин Салман призова за предпазливост заради

все още крехкото търсене на гориво и непредсказуемото въздействие на новите щамове на коронавируса“.

Припомняме, че по-заразните щамове на COVID-19 бяха открити първо във Великобритания и Южна Африка, а впоследствие - и из целия свят.

Производителите на ОПЕК+ ограничават производството, за да подкрепят цените и да намалят свръхпредлагането. Тъй като COVID-19 срина търсенето на бензин и авиационно гориво, а оттам и цените на петрола, ОПЕК+ бе принуден да свие производството си с рекордните 9.7 млн. барела на ден в средата на 2020 г.

От началото на януари добивът на петрол от страните от ОПЕК+ бе увеличен с 500 хил. барела на ден, като така съкращенията се свиха до 7.2 милиона.

Коментари: 0