Саудитска Арабия рискува да разруши ОПЕК и да подхрани „Ислямска държава“

Свръхдобивът на Рияд вреди на благосъстоянието на останалите в петролния картел

Саудитска Арабия рискува да разруши ОПЕК и да подхрани „Ислямска държава“
3833 ~ 2 мин. четене

Недоволството срещу Саудитска Арабия в ОПЕК звучи все по-силно, след като половин трилион долара се превърнаха в дим и всеки месец Рияд се проваля в опитите да нанесе дългоочаквания убийствен удар срещу американската шистова индустрия.

Бившият министър на енергетиката на Алжир Нурдин Лауисин заяви, че е дошло времето да се обмисли прекратяването на членството на неговата страна в ОПЕК, ако картелът не пожелае да защити цените на петрола и продължи да служи като инструмент за преследваните от саудитския режим цели.

Саудитска Арабия, разбира се, може да прави каквото си иска на срещата на ОПЕК във Виена на 4 декември. Като хегемон в картела тя може да продължи да наводнява пазарите със суров петрол и да държи цените под 50 долара за барел. Рияд може да игнорира отчаяните молби на Венецуела, Еквадор и Алжир за намаляване на добивите на пертол и повишаване на цените до 75 долара за барел. Но ако го направи, тя ще наруши хартата на ОПЕК за обезпечаването на благосъстоянието на всички страни членки на организацията, пише The Telegraph.

„Ако вливаш допълнително 1 млн. барела петрол на ден в пазара, ти просто го разрушаваш. Ние усещаме болка и го възприемаме като Божие наказание. Съжалявам, не мога да приема това. Ние си го направихме сами“, заяви министърът на петролната индустрия на Оман Мохамед Бин Хамад ал-Румхи. (Оман не е член на ОПЕК).

Не е ясно до кога Саудитска Арабия ще може да подкрепя своите съюзници в региона и банкрутиралия Египет, който вече се затруднява да победи силите на „Ислямска държава“ в Синай. ИД изградиха фронт в Либия и провеждат нападения в Алжир, където старият режим няма власт и където промяната на цената на петрола е жизнено необходима, за да се финансира социалното състояние на населението.

„Ислямска държава“ в момента действа в близост до иракските петролни находища в Басра. „Ал Кайда“ показа, че може да поднесе изненади, като преди 2 години прекоси Сахара и завзе находището „Аменас“ в Алжир. ИД може да удари навсякъде, където намери слабо звено. Самата Саудитска Арабия е уязвима. От май имаше 5 свързани с ИД атентата в тази страна. 

Подкрепи Economic.bg