50 съвета за вашата онлайн сигурност

С тях ще повишите безопасността на данните си

50 съвета за  вашата онлайн сигурност
2147 ~ 5 мин. четене
Живеем все повече във виртуалния свят, но заплахите за нашата сигурност и за нашите пари са напълно реални. Как да се предпазим от финансови измами онлайн е въпрос, който е от ключово значение за всеки от нас. Отговорът може да намерите в съветите, изготвени от експерта по онлайн сигурност Валери Якмаджиев, изготвени по инициатива на фондация „Инициатива за финансова грамотност“.

Пароли: 

- Препоръчително е да се въздържате от употребата на лична информация като собственото име, възраст или дата на раждане, както и тези на близки, роднини или домашни любимци – може да бъде отгатната без особено усилие. 

- Избягвайте употребата на последователни клавиши като qwerty или asdfg. 

- Не ползвайте една и съща парола за всичко. 

- Сменяйте я периодично, например веднъж на 6 месеца. 

- Не е желателно попълването на пароли през публични или чужди устройства, над които нямате контрол. 

- Уверете се, че никой не гледа докато пишете. 

- Винаги заключвайте/разлогвайте устройството си ако го оставяте в присъствие на трети лица – паролата може да бъде открадната или сменена само за миг. 

- Не я споделяйте с никого. 

- Използвайте поне 8 знака като включите големи и малки букви, числа и символи, за да усложните отгатването й. 

- Пример за сложна парола, която се помни лесно би бил: Iam:)2b29! , което значи радвам се да съм на 29.  Друг лесен за помнене вариант би бил: %tgbHU8* , проследете символите на клавиатурата си – формират латинското V, периодично сменяйте формираната буква, за да промените и паролата си. 

- В случай, на съмнение за изтичане на лична информация, незабавно сменете паролите за достъп до засегнатите ресурси.

- Ако ползвате софтуерен мениджър за пароли, по- добре да е офлайн. 

Обновления (ъпдейти): 

- Винаги прилагайте най-новите обновления за операционната система, тъй като често целта им е да осигурят защита срещу ново-разкрити софтуерни слабости. Настройте график за автоматичното им инсталиране, за да сте сигурни, че не ги пропускате. 

- Същото важи за мобилните устройства, апликациите, които ползвате, както и антивирусните решения. Анти-вирусен софтуер: 

- Купете, инсталирайте, редовно обновявайте и поддържайте анти-вирусно решение на всяко едно от устройствата, използвани за сърфиране в интернет. 

- Направете график на редовно сканиране за заплахи и следете за изпълнението и резултатите му.  Не браузвайте в интернет без защита. 

- Обръщайте внимание на нотификациите от анти- вирусната програма. 

- Следете за нетипично поведение на устройството ви или сайтовете и апликациите, които ползвате. 

- Някои от най-добрите производители включват: Kaspersky, Intel Security (McAfee), Symantec, ESET NOD32, AVG, Sophos, Avira, Avast, bitdefender. 

- Ransomfree by Cybereason безплатно решение за борба с криптиращи вируси. 

- Браузър добавки, които ще ви помогнат в разпознаването на опасни сайтове и файлове, включват: Norton Safe Web, Avast! Online Security, BitDefender TrafficLight. Поддържат се от повечето модерни браузъри.

Сигурност при онлайн плащания 

- Не предоставяйте лична или банкова информация във форми за верификация на акаунт, появили се след, на пръв поглед, неуспешен опит за логване. 

- Ако е възможно, отделете устройство за целите на онлайн банкирането и използвайте само него. 

- Алтернативно, ползвайте различен, по-защитен браузър за онлайн банкиране и пазаруване като Epic privacy browser; Comodo Ice Dragon browser; Tor; Dooble; Avira Scout; Microsoft Edge. 

- Не правете каквито и да било финансови транзакции, ако връзката не е сигурна. Това може да бъде лесно проверено с присъствието на зелено катинарче отляво н а адресът в адресната лента или наличието на префиксът „https“. 

- Ако е възможно ползвайте кредитна вместо дебитна карта: предимството й е, че по никакъв начин не е обвързана със налична сума в сметката ви. 

- Помислете за употребата на разплащателни портали като PayPal, тъй като в нито един момент по време на транзакцията не въвеждате информация за карти и прочие. 

- Внимавайте с „твърде добри, за да са истина“ оферти. 

- Придържайте се към утвърдени производители с добра репутация. 

- Не правете финансови транзакции, ако сте закачени към публична или незащитена мрежа: много публични мрежи са силно уязвими и лесни за атака. Когато е успешна, извършителят може да инспектира целият потребителски трафик, който минава през мрежата и така да се сдобие с чувствителна информация. Използвайте интернет плана на телефона си.

Зловредни мейли/чат съобщения и социални мрежи

- Обърнете внимание на обръщението: съобщението адресирано ли е до неясен “Скъп Клиент“ или „Уважаеми госпожи и господа“? Ако да, бъдете нащрек, компаниите обикновено се обръщат към клиентите си лично. 

- Не издавайте чувствителна информация: банки и легитимни компании не биха изискали от вас информация като номер на кредитна карта по е-мейл. 

- Ако имате друг контакт на лицето, за което отсрещната страна се представя, като различен е-мейл или телефонен номер, свържете се и се уверете, че именно те ви пишат. 

- Гледайте, но не кликайте: задръжте мишката върху бързата връзка и се уверете, че няма разминавания в сайтовете. Ако адресът изглежда странно не го отваряйте. 

- Проверете за правописни грешки: компаниите обикновено се отнасят доста сериозно към е-мейл кореспонденцията. Легитимните бизнеси рядко допускат правописни грешки. Четете внимателно. 

- Бъдете нащрек за заплашителен език и като цяло за създало се усещане за спешност: вменяването му е обичаен фишинг похват, за да ви подтикне към необмислено действие. Не се хващайте на съобщения твърдящи, че акаунтът ви ще бъде изтрит, ако не потвърдите личните си данни, че е имало неоторизиран опит за достъп или че сте прехвърлили лимитът му. Първо проверете фактите. 

- Разгледайте подписа. Липсата на контактна информация на края на писмото може да е индикация за фишинг опит. 

- Не отваряйте прикачени файлове от съмнителни съобщения. 

- Отнасяйте се скептично към нови, непознати последователи или покани за приятелство. Ако случаен човек ви последва или прати покана за приятелство не отговаряйте със същото автоматично . Разгледайте туитовете и постовете му. Препращат ли съдържание, което изглежда като спам? Ако да, най-вероятно са ботове, чието приятелство не ви е нужно. 

- Сигнализирайте! Попаднали сте на клип с насилие? Незабавно уведомете отговорните лица на съответната социална мрежа. Получавате съобщения със странно изглеждащите линкове от ваши приятели? При първа възможност с свържете с тях по алтернативен начин и им кажете за случващото се.

Внимателно с мобилните устройства!

- Не добавяйте приложения от различни от официалните места за тази цел – google play store или itunes. 

- Обръщайте внимание на правата, които приложенията искат. 

- Въздържайте се от „рутване“ на телефоните си – рутнатите устройства са по-податливи на атаки, а и нарушавате гаранцията им. 

- Поддържайте актуален списък с приложения и махайте всичко ненужно. 

- Инсталирайте анти-вирусен софтуер. 

- Заключвайте екрана. 

- Използвайте апликация за отдалечено изтриване/заключване, в случай, че устройството ви бъде откраднато или загубено, например android device manager или iCloud еквивалентът му.
Подкрепи Economic.bg