Община Пловдив подкрепя консорциум за концесията на летището

След решение на общинският съвет с пълно мнозинство

Община Пловдив подкрепя консорциум за концесията на летището
736 ~ 2 мин. четене

Община Пловдив подкрепя концесията на Летище Пловдив в партньорство с Тракия икономическа зона и транспортната фирма ПИМК.

Решението беше взето днес с пълно мнозинство от общинския съвет с 48 гласа и нито един глас „против“ и „въздържал се“. Сесията бе свикана извънредно от кмета Иван Тотев, който е вносител на предложението. Оферти за концесията се подават до 17 май, а на 18 май ще бъдат отворени в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Общината е получила предложение да стана член в консорциума от частните компании, които кандидатстват за гражданското летище. Според кмета, днешното решение на общинския съвет не обвързва общината, но ако консорциумът спечели концесията и учреди акционерно дружество, може да се помисли и за участие с акции от страна на общината. Според него, в това публично-частно партньорство няма никакъв риск за общината. По тръжните условия летището ще се предоставя за 35 години.

Припомняме, че сегашната процедура за концесия беше открита в края на миналата година, тъй като при предходната нямаше нито една подадена оферта. Процедурата се провежда в съответствие с влезлите в сила през април т. г. европейски изисквания за възлагане на договори за концесия. По този начин се осигурява възможност за привличане на по-широк кръг потенциални инвеститори.

Обектът е с площ над 2.3 млн. кв.м, като концесионерът трябва да инвестира не по-малко от 35.2 млн. евро без ДДС в рамките на 35 години и не по-малко от 16.7 млн. евро за първите пет години от срока на концесията. Според условията кандидатите трябва да имат опит над 5 години през последните 10 години в опериране на международно летище с пътникопоток над 1 млн. души, както и товарооборот над 40 хил. тона годишно. Всеки кандидат трябва да е внесъл банкова гаранция за участие в размер на 150 хил. лв. В консорциума явно има и необявен участник, за да могат да отговорят на изискванията за концесията.

Подкрепи Economic.bg