Сблъсъци и насилие разтресоха Ротердам заради COVID мерките

Полицията е отговорила с предупредителни изстрели и водно оръдие

Сблъсъци и насилие разтресоха Ротердам заради COVID мерките

Снимка: Twitter

7240 ~ 1 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Демонстрация в Ротердам срещу ограниченията на коронавируса доведе до бунтове, по време на които полицията беше принудена да стреля с предупредителен огън и да използва водни оръдия, за да разпръсне тълпата, съобщиха световните агенции.

Стотици протестиращи са хвърляли камъни по полицаи и са стреляли с фойерверки по тях, крещейки лозунга "Свобода!" В отговор служителите на реда са били принудени да открият предупредителен огън и да използват водни оръдия, за да разпръснат демонстрантите. Най-малко една полицейска кола е изгорена и една е повредена. При гасенето пожарникарите са били замеряни и различни предмети, включително камъни. 

Основното недоволство на протестиращите е предизвикано от COVID ограниченията, наложени на фона на рязкото увеличение на броя на заразените и хоспитализациите, както и от плановете на правителството за въвеждане на 2G система, при която здравна карта ще се издава само на хора, които са били болни от коронавирус или които са били ваксинирани, но не и на тези, които имат отрицателен тест.

Подкрепи Economic.bg