Счетоводен хаос \"изтри\" $100 млн. на Ню Мексико

В банковите сметки на щата има по-малко средства от записаните във финансовите книжа

Счетоводен хаос \
220 ~ 3 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Американският щат Ню Мексико не може да балансира счетоводните си книги. Оказва се, че парите по сметките на щатската администрация са с поне 100 млн. долара по-малко, отколкото са записани на документи, пише Bloomberg.

В придружително писмо към годишния финансов отчет на Ню Мексико за 2013 г., одиторите са записали ,че не могат изразят становище за него, тъй като не са в състояние да извлекат достоверна информация от документа.

Счетоводният хаос се допълва от факта, че проверяващите са установили, че едва 2% от 160 милиона документални записа могат да бъдат свързани с конкретни банкови преводи за периода 2007-2013 г. Неяснотите в счетоводството обхваща почти всички от около 100 публични институции в щата, а над 3000 служители са работили със специализираната програма, която оперира бюджета за над 15 млрд. долара. Това прави изключително трудно разплитането на всяка транзакция девет години назад.

Стотици хиляди преводи за 836 милиона долара просто липсват от счетоводния софтуер. „Белите петна“ пораждат опасения, че „липсващите“ активи могат да се окажат дори до 400 млн. долара.

От Департамента по финанси и администрация посочват, че прибързаното въвеждане на новата счетоводна система през 2006 г. и недостатъците на финансовите практики на властите са в основата на объркването. Човешкият ресурс е бил недостатъчен, а комуникацията между отделните публични служби е била на незадоволително ниво. „Това не е просто нарушение на щатското право, това е нарушение на счетоводните стандарти. Това трябва да е висш приоритет на всяка една публична институция“, коментира Том Клифърт от Департамента.  

Тогава губернатор е демократът Бил Ричардсън. Вината за настоящата ситуация се прехвърля между него и настоящия губернатор – републиканецът Сузана Мартинес, която поема управлението през 2011 г. До този момент за несъответствията не са предприемани никакви мерки, а отчетите не са били одитирани.

Представители на Ричардсън го защитиха, подчертавайки, че именно между 2003 и 2011 г. щатът е бил „изведен от епохата на технологичния мрак“. По това време е въведена и новата система за отчетност на управлението, човешките ресурси и счетоводството – “SHARE”, която ускорила значително работата на администрацията.

„Ние нямаме представа как администрацията на Мартинес е управлявала системата за вече 4 години и защо не може да си балансира счетоводството. Имали са години, за да решат каквито и да е проблеми да са срещнали. Крайно време е да спрат да обвиняват останалите за неуспехите си“, коментира Брайън Кондит, бивш ръководител на екипа на Ричардсън.  

Ситуацията ще принуди властите да понижат резервите на втория най-беден щат в САЩ със сходна сума до около 650 млн. долара. Моментът е изключително неподходящ за финансите на щата, който разчита за 16% от бюджета си на петролната и газова индустрия. Поради евтините суровини администрацията оряза с 223 млн. долара планираните си приходи до края на настоящата и за следващата фискална година. Standard & Poor’s пък промени перспективата пред кредитния рейтинг на щата до „негативна“ през ноември.

Безработицата в Ню Мексико от 6,1 е най-ниската от 2009г., но остава над средната за страната – 5,6%. 22% от населението живее в бедност, „отстъпвайки“ по този показател единствено на Мисисипи – 24%. Средно за САЩ делът е 16%.

„Бюджетът ни е наистина свит, поради котировките на енергийните продукти, което прави тези 100 млн. изключително важни. Това са 100 млн., които не можем да ползваме за училища, здравеопазване или пътища“, посочи щатският одитор Тим Келър. Той уточни, че Ню Йорк е единственият щат, в който паричните наличности не съответстват на отчетените приходи и разходи. Още три щата – Кънектикът, Мисури и Монтана са се „провалили“ по време на одитите за фискалната 2013 г.

Подкрепи Economic.bg