Северна Корея изстреля ракета с малък обсег

Анализаторите считат този акт за \"съобщение\" на Ким към САЩ

Северна Корея изстреля ракета с малък обсег

Южнокорейци гледат новините за изстреляната ракета от Севера

Снимка: БТА

440 ~ 2 мин. четене
Северна Корея изстреля днес ракета с малък обсег от град Вонсан в посока Японско море, предаде ДПА. Агенцията се позовава на южнокорейски медии.

Пхенян "изстреля ракета от разположения на източното си крайбрежие град Вонсан в източна посока", съобщи Йонхап, като се позова на южнокорейския генерален щаб.

Сеул и Вашингтон анализират детайлите на ракетата, отбелязва ДПА.

Южнокорейските военни първоначално го описаха като изстрелване на ракети, но впоследствие дадоха по-неясно описание.

Ако неидентифицираните снаряди са ракети, то това ще е първото изстрелване от ноември 2017 г., когато Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета (МБР). Скоро след този тест лидерът Ким обяви, че ядрената му сила е пълна, след което Пхенян се отказа от военните опити и подаде маслинова клонка за мир на Южна Корея и Съединените щати, коментира Ройтерс.

В информацията от днес Южнокорейската канцелария на началник-щабовете каза, че Северна Корея е изстреляла няколко неидентифицирани снаряда с малък обсег от източния бряг на град Вонсан около 9 часа сутринта.

Експертите твърдят, че снарядите изглеждат като множество ракетни установки, а не балистични ракети.

Анализатори заявиха, че независимо от вида на снаряда, моментът на това действие на Северна Корея изпраща съобщение след неуспешната среща на върха между лидера на Северна Корея Ким Чен Ун и президента на САЩ Доналд Тръмп през февруари, когато двамата не се съгласиха с демонтирането на оръжията и освобождаване от санкции.

"Това е израз на разочарованието на Севера от забавените преговори със Съединените щати. Това е послание, че може да се върне към предишния конфронтационен режим, ако няма пробив в безизходицата", каза Янг Ук, старши научен сътрудник в Корейски форум за отбрана и сигурност.

Прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс каза: „Знаем за действията на Северна Корея тази вечер. Ще продължим да наблюдаваме при необходимост. "

В Сеул президентът на Южна Корея заяви, че министърът на отбраната на страната, шефът на разузнаването и съветниците по сигурността на президента са се събрали, за да наблюдават ситуацията.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео и южнокорейският външен министър Кан Кюн-ва се съгласиха да "реагират предпазливо" на последната стрелба и да продължат комуникациите по време на телефонно обаждане в събота, се казва в изявление на Южна Корея.
Коментари: 0