Северна Корея отправи заплаха към Китай

Критиките към ядрената й програма могат да доведат до тежки последици

Северна Корея отправи заплаха към Китай
4718 ~ 1 мин. четене
Северна Корея пусна официално изявление, в което отправя сериозна заплаха към Китай. Причината е критиките на Китай към ядрената програма на КНДР. 

В статията, публикувана от Корейската централна телеграфна агенция, се казва, че критиките на Китай към ядрената програма на Северна Корея подлагат на изпитание търпението на Пхенян и може да доведат до тежки последици, пише изданието Business Insider.

До момента Пхенян действаше като буфер между Пекин и Вашингтон от Корейската война през 50-те години на миналия век и допринесе за опазването на мира и сигурността на Китай, за което трябва страната да благодари на КНДР. Китай трябва да обмисли по-добре сериозните последици, които ще предизвика безразсъдния акт за разрушаване на отношенията между КНДР и Китай, се казва още в коментара на Северна Корея. 

Китайският вестник "Таймс" отвърна, че Северна Корея, която разполага с ядрено оръжие, е започнала да тества различни ракети все по-агресивно, което е предизвикало безпокойство не само в Китай, но и в САЩ и останалите държави.

Пекин и Пхенян имат силна връзка, изкована в кръвта на Корейската война. Азиатският гигант остава основен доставчик на стоки за комунистическата държава. През последните години обаче приятелството между двете страни започна да се разпада. 

Китай всячески се опитва да избяга от нарастване на напрежението, както с Вашингтон, така и с Пхенян. През февруари страната обяви, че спира да внася въглища от Севера през останалата част от годината. 
Китайските държавни медии призоваха за по-строги санкции при нов ядрен опит от страна на КНДР и за възможността за преговори Северна Корея да се откаже от ядрените си програми.
Подкрепи Economic.bg