Северното Черноморие остана без спасители

2/3 от плажовете във Варненско още нямат коцесионер

Северното Черноморие остана без спасители
260 ~ 2 мин. четене

От общо 66 плажа на Северното ни Черноморие 42 остават без концесионер и са неохраняеми. Това са цели 2/3 от плажовете във Варненска област, съобщава bTV.

Един от най-опасните неохраняеми плажове по родния бряг – този край р. Камчия, е и най-посещаван. Само през миналото лято са се удавили 6 човека, припомня телевизията. Мястото е особено опасно заради устието на реката – там, където тя се влива в морето се срещат различни водни течения, а това крие много рискове.

„Като се има предвид колко човека се давят всяка година и колко живота биха могли да бъдат спасени, мисля, че е задължително, даже повече от задължително, да се охраняват по-голяма част от плажовете”, казва Камен, един от спасителите в охраняемата зона, която се простира на едва около 1/10 от цялата плажна ивица.

Въпреки това и тази година спасители няма, въпреки че нуждата от такива е очевидна, благодарение на статистиката. В охраняемата плажна зона не е регистриран нито един инцидент през миналото лято. Липсата на концесионери обаче е пречка.

Все пак областният управител на Варна се ангажира да се работи плажовете да бъдат обезопасени. Досато това се случи, липсата на инциденти зависи само от отговорността на плажуващите и съобразяването с указателните табели за опасностите.

Спасителни постове ще бъдат разкрити, когато Областна управа получи средствата от концесионните такси. А кога точно ще се случи това засега не е ясно.

Докато на Север се притесняват за здравето на туристите, на Слънчев бряг на Южното Черноморие имат друго притеснение – от началото на топлите дни местният плаж пуснее. Хотелиери се опасяват, че туристите тази година са предпочели други дестинации, съобщи бургаският сайт gramofona.com.

Министърът на туризма Николина Ангелкова изрази оптимизъм, като заяви, че в момента има с 25% ръст на заявените полети на летищата във Варна и Бургас в сравнение с миналата година.

Ангелкова посочи още, че ръстът на немски туристи е между 5 и 35 %. По думите й руският пазар генерира ръст около 20% на ранните записвания.

Тя посочи, че към момента има 105 хил. издадени визи на руски туристи, което е с около 27% повече от миналата година. И туристите от Чехия и Унгария са с около 10-15 % повече, изтъкна министърът. Ангелкова допълни, че тази година по-голям е интересът на туристите към Южното Черноморие.

Подкрепи Economic.bg