Сезонни трудови договори за еднодневните работници

Министри се борят със сивия сектор в земеделието

Сезонни трудови договори за еднодневните работници

Социалният министър Ивайло Калфин и земеделският министър Десислава Танева ще представят идеята за въвеждане на еднодневни трудови договори за сезонните работници в земеделието.

Мярката се предвижда, тъй като почти 90% от тях отказват да подпишат трудов договор, за да не загубят социалните си помощи, което води до сериозни санкции за производителите, които ги наемат, алармират от бранша.

Идеята е новите договори да влязат в сила още през лятото след законодателни промени.Дневните трудови договори ще улеснят работодателите, които в различните етапи от земеделската работа имат нужда от различна по брой и специализирана работна ръка.

Междувременно социалното министерство ще настоява, въпреки подписаните договори, работниците да запазят енергийните си помощи.

Ще бъдат представени още промени в Кодекса на труда, които предвиждат платеният отпуск за гледане на дете да бъде 2 години, независимо от поредността на детето в семейството. В момента майчинството е с половин година по-кратко след третото дете.

От социалното министерство ще настояват и времето на неплатен служебен или творчески отпуск да се зачита за трудов стаж.

Коментари: 0