Shell съкращава служители заради спада в търсенето на петрол

Компанията вече изпълнява своя план за намаляване на разходите

Shell съкращава служители заради спада в търсенето на петрол

Снимка: Wikipedia

Royal Dutch Shell обяви, че планира да съкрати между 7 000 и 9 000 работни места в отговор на заниженото търсене на петрол на фона на пандемията от Covid-19. Съкращенията се очаква да бъдат завършени до 2022 г.

Този ход идва пет месеца след като компанията намали дивидента си за първи път след Втората световна война. Изпълнителният директор на Shell Бен ван Бърдън каза, че съкращаването на работни места е „най-правилното нещо за бъдещето на компанията“, тъй като тя се стреми да се превърне в енергиен бизнес с нулеви емисии, предава BBC.

„Трябваше да действаме бързо и решително и да вземем някои много тежки финансови решения, за да гарантираме, че ще останем устойчиви, включително да намалим дивидента“, каза ван Бърдън.

В Shell работят 83 000 души по целия свят, включително 6000 във Великобритания. Нетните приходи на компанията през първото тримесечие на годината са паднали с 46% до 2.9 млрд. долара, докато приходите през второто тримесечие са се сринали с 82% до 638 млн. долара.

Компанията вече изпълнява своя план за намаляване на разходите, който се очаква да осигури годишни икономии от 2 до 2.5 млрд. долара до 2022 г.

Други големи петролни компании са изправени пред подобни предизвикателства. BP също намали дивидента си и наскоро обяви, че съкращава 10 000 работни места от глобалната си работна сила. Компанията има общо 70 000 работници в световен мащаб.

Коментари: 0