Магистралата Русе-Велико Търново ще се забави най-малко с 6 месеца

Нанков опроверга твърденията, че магистрала ще „виси“ над село Хотница

Магистралата Русе-Велико Търново ще се забави най-малко с 6 месеца

Снимка: МРРБ

1516 ~ 1 мин. четене
С шест месеца ще се забави стартът на новата магистрала от Русе до Велико Търново. Това коментира днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в кулоарите на Народното събрание. Причината за забавянето на строежа са внесени две жалби, които спират реализацията на проекта. Те са входирани в екоминистерството час преди изтичането на крайния срок за обжалване, информира БНТ.

Жалбите са внесени от жители на търновското село Хотница, които са против магистралата да се намира в такава близост до селото и да вкара тежък автомобилен трафик до населеното място. Те са изпратили предложение с друг маршрут, който да мине източно, а не западно от Ресен и да е близо до Горна Оряховица, Лясковец, железопътния възел и летището. Другият мотив е, че при строежа на магистралата ще бъдат засегнати животински видове.

Според Николай Нанков да има обжалвания е нормално, но аргументът в този случай не е точен. „Нито, че ще заобикаля с 30 км, нито, че се увеличава маршрутът между Русе и Велико Търново”, каза още регионалният министър. Той опроверга и твърденията, че магистралата ще „виси” над село Хотница. „Ще има мостови съоръжения на 250 - 300 метра, както и шумозащитни съоръжения“, посочи министърът.

Жалбите ще бъдат разгледани от Върховния административен съд, който трябва да се произнесе до 6 месеца. Строежът на магистралата се очакваше да започне през 2019 г., но със забавянето може а се отложи за 2020 г. 
Подкрепи Economic.bg