Шестте най-големи технологични акции загубиха $1 трлн. за три дни

Apple и компания все още струват общо над 7 трлн. долара

Шестте най-големи технологични акции загубиха $1 трлн. за три дни

Снимка: Unsplash

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Шестте най-големи технологични компании в света по пазарна капитализация изтриха общо над 1 трлн. долара от стойността си в рамките само на три борсови сесии.

Apple, която достигна пазарна капитализация от 2 трлн. долара на 19 август, поевтиня с около 325 млрд. долара оттогава. Microsoft - с 219 млрд. долара, Amazon - със 191 млрд. долара, Alphabet, компанията майка на Google - със 135 млрд. долара, а Tesla, която само в рамките на вчерашната сесия се обезцени с 21%, вече струва със 109 млрд. долара по-малко спрямо три дни по-рано. На опашката на губещите е и Facebook с обезценка от 89 млрд. долара.

„Мислейки за загубата на пазарната капитализация на Apple през последните 3 дни, тя е около 325 млрд. долара. Но за да си представим истинския мащаб на загубата, тя е 1.5 пъти оценката на компанията Salesforces и се равнява на прогнозните приходи на Apple за следващата календарна година“, коментира Джаред Вайсфелд от Jefferies пред CNBC.

Въпреки спадовете не трябва да се забравя факта, че технологичните гиганти тази година отчетоха големи ръстове. В началото на 2020 г. стойността им беше около 5 трлн. долара. Към 2 септември те вече струваха 8.2 трлн. долара. Въпреки отчетените загуби от последните дни, те все още са „на печалба“ с 2.1 трлн. долара за тази година.

Въпреки динамиката на пазара Джеред Уайсфелд заяви, че не се усеща паника у клиентите и инвеститорите.

Коментари: 0