Турската лира потъна още повече

Докато правителството търси начин да се възползва от коронакризата

Турската лира потъна още повече

Снимка: Unsplash

Турция може да се възползва от глобалната здравна криза, като постави лирата в основата на нова стратегия за преминаване към по-експортно ориентирана икономика. Това обяви финансовият министър Берат Албайрак, добавяйки, че очаква голям икономически растеж за Турция през 2021 г. Това се случва успоредно с продължаващото свободно падане на турската лира спрямо долара, пише Bloomberg.

Основна цел на нашата икономическа програма е да имаме балансирана текуща сметка в средносрочен план и да намалим зависимостта си от чуждестранно финансиране. Ще постигнем това чрез увеличаване на износа и приходите от туризъм, произвеждайки повече стоки и услуги, повишавайки нивата на спестявания, насочвайки по-голямата част от ресурсите си към производството и поддържайки конкурентна политика на валутния курс“, отговаря Албайрак в отговор на въпроси по имейл от Bloomberg.

Все пак, въпреки изявленията на правителството в последния месец турската лира достига нови исторически дъна, включително и днес. По време на шест от последните седем сесии турската валута поевтиняваше, като удари нов минимум и към 14.20 ч българско време поевтиня с още 0.21% до 7.4948 лири за долар.

Турция очертава път към възстановяване, точно когато в глобалната икономика се натрупват спекулации, че може да станем свидетели на нова валутна война. Визията на Албайрак отразява амбициите на президента Реджеп Тайип Ердоган да даде приоритет на местното производство на някои стоки пред вноса през последните години. Тази идеология включва плановете на Турция да разработи свой собствен автомобил и да произвежда всички строителни материали за жилища в страната.

Коментари: 0