\"Щеше да е предателство, ако днес в София бях посрещнал македонския президент с фанфари\"

Бойко Борисов, министър-председател

Цитат на деня:

\

Аз лично съм свидетел какви усилия костваше на Гърция и Македония да се споразумеят за името. На двете страни се наложи да вземат тежки и непопулярни решения, за да придвижат този процес. Щеше да е предателство, ако днес в София бях посрещнал македонския президент с фанфари. Това коментира пред журналисти българският министър-председател Бойко Борисов. Припомняме, че по-рано днес от Министерския съвет обявиха, че премиерът е отказал предвидената за утре среща с Георге Иванов заради позицията на македонския премиер, който отхвърли приетото решение и вчера буквално изгони премиера Зоран Заев от резиденцията си.

Премиерът Борисов подчерта, че винаги се е отнасял с огромно уважение към президента Георге Иванов, но е преценил, че след вчерашните събития, днес не е моментът за такава среща. „Нямаше какво да му кажа. Нека мине малко време“, допълни Борисов.

Българският премиер изтъкна, че колегите му Зоран Заев и Алексис Ципрас са изключително храбри държавници и с днешната си постъпка е искал да покаже отношение към тях. Той подчерта, че многократно е декларирал пълната си подкрепа за решаването на спора за името на Македония. „Винаги съм казвал, че по никакъв начин България не трябва да се меси в този разговор. Спорът е единствено между Гърция и Македония и те сами трябва да си го решат“, категоричен бе премиерът.

Бойко Борисов изрази мнение, че ако казусът с името на Македония не се реши, то това би спънало развитието на Балканите. „Няма по-неразвит регион от нашия. Когато обаче станахме част от Европейския съюз, БВП се вдигна и страната ни коренно се промени. Пожелавам това и на Македония“, посочи министър-председателят.

Премиерът Борисов акцентира върху усилията, които са положили България и Македония за подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни. По думите му поколения политици в България са искали да осъществят тази историческа стъпка, но не са успели. 

„Ако се стигне до промяна в името, ще се съберем, ще нанесем нужните промени в Договора и ще ги вкараме за ратификация в парламентите“, обясни министър-председателят.
Коментари: 0