Швейцария отхвърли предложението за ограничаване на миграцията от ЕС

Сега правителството ще може да се заеме с другото си най-голямо главоболие в отношенията с ЕС

Швейцария отхвърли предложението за ограничаване на миграцията от ЕС

Снимка: БТА

Швейцарските избиратели отхвърлиха с голямо мнозинство инициативата на дясната Швейцарска народна партия (SVP) за денонсиране на пакта с ЕС за свободно движение на хора. Това показват прогнози резултати, съобщени от Швейцарското радио и телевизия, цитирани от Reuters. Според частични резултати от днешния референдум предложението е отхвърлено - 63% са били „против“, а 37% - „за“.

Референдумът по въпроса за споразумението с ЕС, предизвикан от SVP, най-голямата политическа сила в парламента, беше възприет като важен тест за нагласите към чужденците, които представляват една четвърт от населението на Швейцария.

ШНП се опитва да върне на страната контрола върху имиграцията, използвайки някои от доводите, използвани и от политиците, които подкрепяха Brexit в навечерието на британското излизане от ЕС. Партията обрисува мрачна картина как млади чужденци изместват по-възрастните швейцарци, жилищата поскъпват, училищата и транспортът са претоварени и се строи безразборно. Опонентите на предложението изтъкват, че то ще лиши бизнеса от квалифицирани работници и ще влоши отношенията с ЕС.

Съгласно швейцарската система за пряка демокрация референдумът можеше да принуди правителството да анулира едностранно споразумението за свободното движение, ако при преговорите, които щяха да последват, не се стигнеше до договореност то да бъде прекратено по взаимно съгласие, сценарий - който беше много малко вероятен. В споразумението обаче е записана и клауза, според която, ако свободното движение бъде прекратено, това означава, че автоматично се отменят и всички останали двустранни споразумения като например за транспортните връзки по суша и въздух, за облекчен търговски режим, в областта на науката и други. Пактът също така дава възможност на швейцарците да се движат свободно из ЕС - над 450 хил. от тях живеят в Блока.

Към 2019 г. от 2.1 млн., живеещи в Швейцария чужденци, около 68% са били граждани на ЕС, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн, които заедно с Швейцария са членове на Европейската асоциация за свободна търговия (ЕФТА).

Щом резултатите от референдума бъдат потвърдени, правителството може да се заеме с другото си най-голямо външнополитическо главоболие: буксуващия договор за укрепване на отношенията с ЕС, с който според критици Швейцария ще отстъпи прекалено много суверенитет.

Коментари: 0