Системи за 2.5 млн. лв. ще следят дейността на свлачищата в страната

Целта на проекта е ранна превенция и по-добро планиране на важни инфраструктурни проекти

Системи за 2.5 млн. лв. ще следят дейността на свлачищата в страната

Снимка: Красимир Свраков

380 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Контролно-измервателни системи за мониторинг и превенция се изграждат в 26 свлачищни района в страната. Общата стойност на проекта е малко над 2.5 млн. лв. От тях 2.1 млн. лв. се осигуряват с европейско финансиране, а останалите над 375 хил. – с национално.

Системите се изпълняват по проект „Превантивни дейности чрез изграждане/възстановяване на контролно-измервателни системи в регистрирани свлачищни райони” с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз и Европейски структурни и инвестиционни фондове, съобщават от министерството на регионалното развитие и благоустройство.

Измервателните системи ще бъдат разположени в 20 населени места - Бобов дол, Брегово, Варна, Габрово, Гулянци, Долни Чифлик, Златарица, Котел, Кърджали, Лом, Лясковец, Несебър, Оряхово, Плевен, Стражица, Тетевен. Това са райони, с проявени активни или периодично активни свлачищни процеси, засягащи урбанизирани територии, територии на транспорта, обекти на социалната инфраструктура и техническата инфраструктура, основни пътни артерии в страната и други.  Общата засегната площ от тези процеси е над 9 хил. дка.

Целта е ранно предупреждение, оповестяване и други превантивни действия, свързани с опазване живота и здравето на хората в тези райони. 

„Проектът е от изключителна важност, тъй като започвайки да правим път, в не  малко случаи засичаме свлачище, което трябва да се укрепи, за да се продължи с пътя“, каза регионалният министър. Друг пример, който тя даде е с изграждане на водопроводи, „когато отново често пъти се натъкваме на свлачище, което трябва да се укрепи, за да продължи ВиК  - мрежата“, заяви регионалният министър Виолета Комитова, която представи системите на пресконференция по-рано през деня.

С изпълнението на проекта ще се предотврати рискът от свлачищни процеси за над 4 хил. жители в тези общини.

Подкрепи Economic.bg