Ситуацията при българския износ се влошава

Годишният спад е двуцифрен и се задълбочава спрямо предходния месец

Ситуацията при българския износ се влошава

Снимка: Economic.bg/Архив

Антония Симова Автор: Антония Симова

Българският износ изглежда ще се възстанови до предкризисните си нива по-трудно от очакваното, след като през юли статистиката отчете спад от 10.7% на годишна база. Основно той се дължи на търговията с трети страни, която пострада най-силно от коронакризата. В данните за месеца обаче се наблюдава и силен отлив на изнесени български стоки и услуги към Европейския съюз, който е два пъти по-голям пазар за български продукти.

Юли е петият пореден месец, в който експортът намалява, като за трети страни е осезаем - с 18.7%. Експортът за ЕС също спада на годишна база – с 6.5%. Това се случва, след като през юни се наблюдаваха най-силните данни за износа ни от началото на коронакризата. Миналия месец експортът на България към ЕС почти достигна нивото си от юни 2019 г., като отчете спад от само 0.9%.

Въпреки че сривът в износа за трети страни е по-голям в процентно изражение, той не е толкова силен в номинално, тъй като стойностният обем на експорта към страните членки е близо 70% от общия за страната. И в двете посоки номинално спадът е около 580 млн. лв. спрямо юли 2019 г. От началото на годината до края на юли пък спадът се равнява на 2.5 млрд. лв. – 1.4 млрд. лв. по линия на ЕС и 1.1 млрд. лв. по линия на третите страни.

Основният отлив от вноса на български стоки в чужбина идва от Турция (378 млн. лв.), Тунис (230 млн. лв.), Египет (200 млн. лв.), Сърбия (140 млн. лв.), Украйна (125 млн. лв.), Македония (100 млн. лв.) и Сингапур (100 млн. лв.). Най-големият спад е от износа на горива, които по данни на Българската стопанска камара изнасяме основно именно към Турция, Египет и Тунис и чиято слаба диверсификация пречи на потенциала на фирмите износители. Освен това поевтиняването на тези продукти, породено от спада на цените на петрола, също допринася за по-слабите стойностни обеми на експорта в този сектор.

Коментари: 0