След 30 години НАСА се завръща на Венера

Следващите 10 години ще бъдат десетилетието на Венера

След 30 години НАСА се завръща на Венера

Снимка: NASA

724 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

НАСА се завръща на Венера за първи път от над три десетилетия, за да получи по-добро разбиране на това, което учените смятат, че би могло да бъде първата обитаема за човечеството планета в Слънчевата система. Плановете за две отделни и амбициозни космически мисии до най-близкия съсед на Земята бяха обявени в сряда от ръководителя на американската космическа агенция Бил Нелсън. Мисиите са насрочени за периода 2028 - 2030 г.

За тях НАСА е заделила финансиране от 1 млрд. долара. Това ще бъде първото американско проучване на планетата от 1989 г. Космическият кораб „Магелан“, затънал в забравата на атмосферата на Венера през 1994 г. в края на неговата петгодишна мисия, предоставя невиждани досега образи на кратерираната и вулканична повърхност на планетата, които НАСА сега се стреми да проучи допълнително.

Първата мисия, избрана от космическата агенция от кратък списък с четири концепции, обявени за първи път през февруари 2020 г., е Davinci+ (изследване на Венера на дълбока атмосфера на благородни газове, химия и изображения). Тя ще измерва състава на атмосферата на планетата, за да разбере как се е формирала и еволюирала, както и ще определи дали планетата някога е имала океан, посочи НАСА.

Мисията също така ще изпрати обратно първите снимки с висока разделителна способност на геоложките характеристики на Венера, известни като тесери, които според учените са сравними с континентите на Земята.

Втората мисия, известна като Veritas, ще картографира повърхността на Венера, за да определи геоложката история на планетата и да разбере защо тя се е развила толкова различно от Земята. Изображенията на коти на повърхността ще позволят създаването на 3D реконструкции на топографията и ще дадат доказателства за това дали вулканичната активност все още се извършва.

Томас Зурбухен, асоцииран администратор на НАСА за науката, нарече следващите 10 години

десетилетие на Венера, за да разбере как подобна на Земята планета може да се превърне в оранжерия“.

Подкрепи Economic.bg