Следващият браузър на Mozilla може да се контролира с глас

Следващият браузър на Mozilla може да се контролира с глас

Снимка: Pixabay

Mozilla, организацията стояща зад интернет браузъра Firefox, работи по изцяло нов тип софтуер за разглеждане на информационни ресурси в Уеб. А именно такъв, контролиран с глас. 

Новината не е изненада предвид повишаващата се популярност на гласови асистенти като Alexa, Siri и Google Assistant. Е, по всички личи, че скоро и интернет браузърът ни може да изпълняват команди не чрез писане, а чрез изговарянето им. 

Mozilla все още не е обявила новината официално, но CNET побърза да съобщи, че е открила информация за наличието на проекта Scout app. Изданието се е натъкнало на онлайн разговор, в който софтуерният инженер на компанията Тамара Хилс коментира темата. 

„Хей, Scout, прочети ми статията за полярните мечки“, е казала тя, след което е обяснила, че с въпросното приложение започва изследването на възможностите за потребяване на съдържание чрез глас. 

Очаква се, че подобен гласово контролиран браузър би помогнал за отварянето на мрежата за повече хора. Иновацията ще даде възможност за достъп на потребители с увредено зрение, които ще могат да търсят и намират информация без да се налага да я гледат. 

Също така би била полезна и на хора с по-ограничени технологични познания като възрастните хора, които често изпитват затруднения при боравенето с модерни устройства. 

Scout app обаче е „проект на ранен етап“, пише още Mashable. Това означава, че услугата едва ли ще бъде лансирана скоро. 

Миналата година Mozilla стартира Common Voice, проект за публикуване на аудио записи от хората. Целта беше да се съберат 10 000 часа аудио, за да се подобри разпознаването на говор от гласово базираните приложения. Възможно е приложението Scout да е проект, роден от тази база данни.

Много преди появата на Google Chrome, Mozilla държеше стабилна част от пазара на уеб браузъри със своя Firefox, който превъзхождаше Internet Explorer в много отношения, включително по скорост и софтуерни разширения. 

Днес обаче Firefox е сянка на някогашната си роля и държи едва 5% от пазарния дял. За сравнение Chrome се радва на лъвски пай от 58%, според StatCounter.

Миналата година Mozilla поднови Firefox с Firefox Quantum. Тази версия се фокусира върху скоростта и възможностите да „яде“ по-малко памет. 
Коментари: 0