Словенец е новият президент на УЕФА

Александър Чеферин е 7-ият ръководител на европейския футбол

Словенец е новият президент на УЕФА

Словенецът Александър Чеферин бе избран за новия президент на УЕФА. Това се случи по време на 12-ия извънреден конгрес на централата, който се проведе в гръцката столица Атина.

Той ще заема президентския пост до 2019 г., наследявайки Мишел Платини. Французинът не успя да завърши своя мандат, след като бе отстранен заради обвинения, че е получил подкуп на стойност 2 млн. швейцарски франка от бившия президент на ФИФА Сеп Блатер.

48-годишният Чеферин се пребори в конкуренцията на холандеца Михаел ван Прааг. Словенецът спечели с огромно мнозинство, след като за него гласуваха 42-ма от общо 55-та делегати на европейските футболни федерации.

Александър Чеферин е роден на 13 октомври 1967 г. в Любляна. Завършва право в родния си град, след което започва работа в правната кантора на своето семейство, представлявайки професионални атлети и спортни клубове.

Първите стъпки в управлението на футбола прави през 2005 г., когато е в управителния съвет на Свеа Лесна Лития, един от най-успешните словенски клубове по футзал. От 2011 г. е президент на Футболния съюз в Словения.

Той става общо 7-ият различен президент на УЕФА, след като през годините постът са заемали Ебе Шварц (Дания), Густав Видеркер (Швейцария), Артемио Франки (Италия), Жак Жорж (Франция), Ленарт Йохансон (Швеция) и Мишел Платини (Франция).

Коментари: 0